Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Du har säkert hört talas om bitcoin, den digitala så kallade kryptovalutan som har rusat i värde den senaste tiden. Värdet på lördagen låg på omkring 1 124 dollar, cirka 7 375 kronor, per bitcoin. Då hade den gått upp från drygt 778 dollar i måndags, en ökning på 69 procent under bara några dagar. I början av november var priset under 200 dollar, enligt nyhetssajten Coindesk.

Men har du hört talas om litecoin? Den brukar beskrivas som att ”litecoin är till bitcoin, vad silver är till guld”. Litecoin är också en kryptovaluta och det finns många fler. Till exempel listar den här Wikipedia-sidan 44 stycken kryptovalutor som bygger på samma idéer som bitcoin.

Två år efter det att bitcoin kom till 2009 startade Charlie Lee, före detta Google-anställd som numera jobbar på Coinbase, litecoin. Hans syfte var att ta fram en mer tillgänglig version av bitcoin, skriver teknikpublikationen Business Insider.

”Den är rikligare och mer lättviktig”, menar Charlie Lee i artikeln.

För medan det bara kommer att skapas 21 miljoner bitcoins, vilket inte beräknas hända förrän år 2140, så kan litecoins komma upp i 84 miljoner.

Litecoins värde har liksom bitcoins rusat de senaste dagarna. På bara tre dagar – från tisdag till torsdag den här veckan – ökade kursen med 395%, från 9,7 till 48 dollar (66 till 315 kronor). Men antal handlare som tar emot litecoins är fortfarande få.

Däremot ser jag nyheter varje dag om fler ställen som accepterar bitcoins som betalningsmedel. Bland annat kan man numera betala Richard Branson med bitcoins för en rymdresa med Virgin Galactic, men även göra mycket mindre betalningar. Under fredagens storhandelsdag Black Friday här i USA tog över 400 butiker emot bitcoins genom en samlingssida, skriver teknikbloggen Techcrunch.

Handelshysterin kring bitcoin har dragit med sig litecoin och flera av de andra kryptovalutorna på tåget. Vart är det på väg? Det är en fråga som än så länge inte har något svar. Och vad är egentligen bitcoin?

– Vad bitcoin är i sig självt är en decentraliserad virtuell valuta. Det är ett sätt att skicka värde var som helst i världen i princip gratis, som du inte kan förfalska, sa entreprenören Jered Kenna under en intervju för ett tag sedan, som driver handelsplatsen Tradehill för större transaktioner av Bitcoin.

Trots att han får det att låta enkelt är bitcoin inte så lätt att förstå sig på. Bitcoins går inte bara att köpa på olika marknadsplatser som till exempel svenska Safello och lägga i digitala plånböcker som Coinbase, utan också att ”gräva” efter själv. För att göra det finns det verktyg man kan köpa, som specialdatorerna svenska KNC Miner säljer. Men att gräva efter bitcoin drar stora mängder ström. Och ju fler som grävs fram desto svårare blir det, för valutan ska komma fram i jämn takt. Vill du läsa mer om bitcoin finns det till exempel en svensk sajt, Bitcoin.se, och en amerikansk sajt, Bitcoin.org, med mer information.

I takt med att det blir enklare att handla med bitcoin och avgifterna är låga så kan det bli allt vanligare. Den stora efterfrågan just nu trissar upp kursen och bitcoin lockar även större investerare. Varför? Jo, delvis för avsaknaden av en centralbank, säger två tyckare till tidningen USA Today.

Här finns en lista med de 500 adresser som har flest bitcoins i hela världen, vars innehav i dag uppgår till drygt 4,6 miljarder dollar (cirka 30 miljarder kronor). Det kan man få många rymdfärder för.

———————————————-

LÄS MER: Om att Stockholm ska få en bitcoin-automat och frågor om bitcoins volatilitet

LÄS OCKSÅ: Bitcoin populära i den undre världen

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson