Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Klockan är strax innan 19 svensk tid och Apple är på väg att köra igång kvällens event i Cupertino, där journalister och analytiker sitter bänkade. Själv bevakar jag på håll från San Francisco den här gången.

Än så länge har jag inte hittat någon livesändning från eventet. TV4 har tidigare annonserat att de ska sända, men nu verkar det som att deras samarbetspartner inte kommer att få någon signal.

Nu säger de i salen, på Apples huvudkontor i Cupertino, att alla ska sätta sina prylar på ljudlös. Tydligen så finns det el vid platserna, vilket det inte alltid gör på olika event här.

Och nu verkar det vara bekräftat att det inte blir någon livesändning från eventet.

Apples vd Tim Cook är på scenen. Han hälsar gäster från Peking, Berlin och Tokyo särskilt välkomna.

”Jag har lite uppdateringar om saker som händer kring bolaget i september”, säger han.
Och pratar om Itunes-festivalen i London där flera kända artister ska uppträda. Han brukar börja så här, och prata om något som händer runtomkring alternativt nya butiker som har öppnats. Tydligen har 20 miljoner personer ansökt om att få biljetter till festivalen, som är gratis och kommer att livestreamas.

Nu visas en video med bland andra Lady Gaga upp. Och nu blir det snack om nya butiker.
”Som ni vet så har vi expanderat utanför USA. Men den här månaden riktas vår uppmärksamhet hem”, säger Tim Cook.

Foton visas upp av den lilla butiken i Stanford i Silicon Valley och en stor i New York.

”Den här månaden har vi också jobbat hårt för att få färdigt IOS7”, säger Tim Cook.
”Nästa månad skeppar vi vår 700 tusende IOS-pryl”, fortsätter han.

Nu kommer Apples mjukvaruchef Craig Federighi upp på scenen och ska prata om operativsystemet IOS7. Ni kan läsa mer om det här: Det blev ett plattare IOS från Apple

De har gjort en del uppdateringar sedan utvecklarkonferensen i juni, som uppdaterat sök och notifieringar.

”Siri har fått en stor uppdatering”, säger Federighi. Och testar att söka på Lady Gaga med röstassistenten. Siri ska också kunna söka på Wikipedia.

Nu visar han kameran, som har filter och där fotona går att gruppera i platser, händelser och tid, och kan delas genom Airdrop.

Förutom musikappen i IOS kommer även nya Itunes Radio att finnas där, som Apple berättade om i juni och som än så länge bara tillgänglig i USA.

Släppet för IOS 7 till alla blir den 18 september. Och som väntat blir det senare för Ipad, Ipad Mini och Ipod.

Nu kommer det nyheter kring Iwork, den mobila appen för att använda de olika programmen från Apple Pages, Numbers och Keynote, som Apple lanserade i juni. Han pratar också om Imovie och Iphoto som finns där, och att de fem apparna nu är gratis med alla IOS-prylar från och med IOS7.

Över till Iphone.
”Tidigare har vi lanserat en ny Iphone och sänkt priserna för den förra”, säger Tim Cook.
”Men i år ska vi inte göra det”, säger han.

”Affären har blivit så stor att vi ska ersätta med inte bara en utan två nya telefoner”, säger Tim Cook.

Nu är marknadschefen Phil Schiller uppe på scen och visar nya Iphone 5C. Det blir alltså en 5C, helt enligt ryktena.

”Iphone 5C har den teknik som kunderna har älskat med Iphone 5, men det finns mer. Den har en ny design och är mer färgglad än något vi någonsin har gjort”, säger Phil Schiller.

Iphone 5CFOTO: TT/Scanpix

Färgerna blir (som väntat) grön, grå, ljusblå, persikorosa och gul. Kontrollpanelen på respektive telefon är i samma telefon. Glasfronten troligtvis samma som på Iphone 5. Apple har också gjort särskilda fodral till telefonen i gummi och i olika färger.

Iphone 5C har en 4 tums display som Iphone 5, ett A6 chip, en ny kamerapp med 8 megapixlar och ska ha större batteri och hålla längre än befintliga Iphone 5. Den har den högupplösta Retina-displayen, trots tidigare rykten om att det kanske inte skulle bli så. Insidan är förstärkt med metall för att göra den mer hållbar och baksidan är i polykarbonat.

”Den supportar fler LTE-nät än några andra smarta mobiler i hela världen”, hävdar Phil Schiller.

Här i USA kommer den att kosta 99 dollar för 16 GB och 199 dollar för 32 GB (med 24 månaders abonnemang, och olåst från 549 dollar), jämfört med 199 dollar för 16 och 299 för 32 som Iphone 5 kostar här just nu. Specialfodralen kostar 29 dollar här.

”Den är inte bara giftfri utan även Android-fri, skojar Phil Schiller.

Nu spelas en video med designchefen Jony Ive, om hur nya 5C är gjord.

Över till nästa Iphone.

”Den mest framåttänkande vi har gjort”, menar Phil Schiller.

I videon som visas verkar det finnas både silver- och guldfärgade telefoner samt en grå telefon. Iphone 5S heter den, precis som väntat. Den är gjord i aluminium, ”diamantskuren”.

Nu säger Schiller att den grå färgen kallas ”space gray”. Iphone 5S får den snabbare A7-processorn, med 64-bitar (första för mobiltelefoner). CPU:n ska vara dubbelt så snabb jämfört med Iphone 5 och grafiken mycket bättre.

För att visa upp det demonstrerar spelgurun Donald Mustard ett spel på nya Iphone 5S.

Phil Schiller är tillbaka och berättar om ett nytt M7-chip. Det är en rörelseprocessor med gyroskop och kompass.

”Det ska göra det möjligt för en helt ny generation av fitness-appar”, säger han.

Apple är alltså på fitnesstrenden mer. Man har gjort ett samarbete med Nike och appen Nike + Move där man kan mäta rörelse. Men hur blir det med batteritiden med nya M7?

”Samma eller bättre än Iphone 5. 10 timmars prat med 3G, 10 timmars surf med LTE och 10 timmar video”, hävdar Phil Schiller.

Det har alltså inte hänt så mycket med batteriet sedan sist.

Nu den nya kameran. Den har 15 procent större sensoryta och autostabiliserar foton när man tar dem. Den kan ta flera foton och analysera dem i realtid för att kombinera dem. Blixten anpassar sig till omgivningen, och det finns två blixtar – en vit och en med varmare ljus.

En parantes: nu läser jag på Macworld att TV4 ändå har livesändning, men ligger cirka 30 minuter efter.

Nu ska det handla om säkerhet. Och 5S har som väntat en fingeravtrycksläsare. Touch ID heter den och har 550 ppi i upplösning. Den är inbyggd i hemknappen på telefonen, som fortfarande är en fysisk knapp, och täckt av samma safirglas som kameran har. Förutom för att öppna och komma in i telefonen ska den kunna användas för köp i Itunes. Och fingertoppen kan tydligen läsas på alla ledder.

Iphone 5SFOTO: TT/Scanpix

Nu kommer det priser. Det blir samma som för Iphone 5 här – 199 dollar för 16GB, 299 för 32GB och 300 för 64GB (med abonnemang). Även Iphone 5S får nya specialfodral i läder som kostar 39 dollar, och finns i gult, beige, ljusblå, orange och grått (tror jag, om det inte är svart). Nu blir Iphone 4S gratis istället för tidigare 4:an.

Som väntat startar försäljningen av de nya telefonerna, alltså både Iphone 5C och 5S, den 20 september men går att förbeställa från den 13 september. Det gäller USA, Australian, Kina (för första gången med från start), Frankrike, Tyskland, Japan, Singapore och Storbritannien. Dock inte Sverige.

”Till i slutet av året kommer vi att jobba hårt för att få ut det till 100 andra länder och över 270 operatörer i världen”, säger Phil Schiller, med en presentationsbild där det står december 2013 bakom sig.

Nu är Tim Cook tillbaka på scenen och presenterar en gäst – Elvis Costello – som spelar ett par låtar på scenen och pratar om sina gamla datorer.

Det verkar vara det. Det blev ett kort event den här gången, runt en timme och tio minuter för själva presentationen. Två nya Iphone och IOS7 till alla telefoner den 18 september, men inte till andra IOS-prylar än. Det var mycket ny teknik i 5S och förhandsryktena stämde hyfsat överens. Dock hade inte M7 – ”motion processorn” – läckt ut, och frågan är hur det ska gå med den och batteriet som inte är förbättrat.

Det blev en telefon med lägre pris, Iphone 5C, även om den inte är så mycket billigare. 100 dollar, cirka 650 kronor, skiljer det till 5S här i USA. Men Sverige verkar få vänta till i december på de nya telefonerna.

Jag återkommer med en nyhetssammanfattning här på bloggen lite senare och uppdaterar med foton. Tack för att du var med i kväll!

Uppdatering: Marknaden verkar inte vara så imponerad av de nya Apple-telefonerna, och en timme efter eventet var över ligger Apples aktie 1,69 procent ned på Nasdaq-börsen.

———————————————————————————–

LÄS MER: Nyheterna då Iphone 5 kom ut förra året vid den här tiden

LÄS MER: Senaste ryktena inför kvällens Apple-event

LÄS OCKSÅ: Datum klart för Apples Iphone (?)-event

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson