Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Att blanda vänskap och affärer riskerar ofta att sluta i trubbel. Så också i San Francisco-företaget Twitters fall. I alla fall om man får tro berättelsen i New York Times-kolumnisten Nick Biltons bok.

Pengar, makt, vänskap och svek mellan Twitters fyra grundare Evan Williams, Noah Glass, Biz Stone och Jack Dorsey. Det är kärnan i boken Nick Bilton har författat, ”Hatching Twitter: A true story of money, power, friendship and betrayal”.

Nick Bilton_San FranciscoNick Bilton arbetar på New York Times San Francisco-kontor och möter upp på ett kafé i området The Mission. Han är nöjd över att ha lyckats pricka in boksläppet till ett par dagar före Twitters notering på New York-börsen i dag.

– Historien jag först trodde att jag skulle skriva var den alla trodde de hade läst, säger han.

Men Twitters medgrundare Jack Dorseys övertygelse inför andra, om att Twitter främst var hans idé, visade sig inte stämma. Istället var det en grupp personer som jobbade i månader och utvecklade en idé som redan existerade, menar Nick Bilton.

– Det finns en mytbildning runt grundandet av varje företag, och det finns ingen större myt än den runt Twitter. Det här var ingen statusuppdateringsidé som kom från Jack Dorsey på en gunga någonstans, vilket är en av myterna som existerar, säger han.

”Jack hade fröet till idén, om människor som delar deras status. Utan Noahs vision av en tjänst som kan ansluta människor som känner sig ensamma, och ett namn som folk skulle komma ihåg, skulle Twitter aldrig existera. Det var Ev som insisterade på att Twitter skulle gå ut på ”vad som händer” … och utan Biz etiska hållning … skulle Twitter skulle vara ett väldigt annorlunda företag.”, skriver Nick Bilton i boken (utdrag sammanställt av teknikbloggen All Things Digital).

Under arbetet med boken fick Nick Bilton ingen officiell tillgång till intervjuer på Twitter genom företaget. Men i slutändan pratade han ändå med många av de nuvarande och tidigare anställda, inklusive Jack Dorsey som först var ovillig.

Till slut nådde han en punkt där han visste mer än grundarna själva. Det var till exempel han som berättade för medgrundaren Biz Stone att det hade ägt rum ett andra möte med Facebook, som vid en tidpunkt var intresserat av att köpa Twitter.

Nick Bilton gjorde hundratals intervjuer och med hjälp av en researcher gick han också igenom stora mängder material från nätet. Tiotusentals Twitter-inlägg, foton från Flickr och Youtube-klipp under Twitters sjuåriga historia.

– Grundarna använde Twitter för att prata med och om varandra under de tidiga dagarna, och det hjälpte mig att måla upp bilden i boken på ett sätt som inte hade gått att göra med andra företag.

Han kan till exempel säga vad Jack Dorsey gjorde på kvällen den dagen som grundarna skickade ut de första Twitter-uppdateringarna i juli 2006, nämligen gick en ritkurs och målade nakna människor. Noah Glass gick hem och tittade på tv-serien Lost.

Under de första åren hade Twitter stora problem. Den så kallade ”Twitter-valen” kom ofta fram – en bild på en val som lades upp på hemsidan när Twitter låg nere. Under Jack Dorseys ledning var de tekniska störningarna ständigt återkommande, och trots att han var utvecklare fick han inte ordning på Twitters plattform.

Ingen av de fyra grundarna jobbar i dag kvar i den dagliga verksamheten på Twitter. Den enda av dem som har en officiell titel är Jack Dorsey, som är Twitters styrelseordförande. Han var en av de utvecklare som Evan Williams anställde på podcast-företaget Odeo, där Twitter har sitt ursprung. Jack Dorsey blev sedermera vd för Twitter, men utmanövrerades av Evan Williams. Han kom tillbaka till bolaget ett par år senare och Evan Williams blev i sin tur avsatt som vd till förmån för Dick Costolo, som kom utifrån och nu sitter på vd-stolen. Noah Glass är något av den bortglömde grundaren som fick sluta tidigt när Evan Williams och Jack Dorsey tröttnade på hans privata problem, enligt boken.

– Alla grundarna trycktes ut. Flera av dem trycktes ut av varandra. Dick var en av de vuxna i rummet som räckte upp handen och sa: ”jag kan hjälpa till att driva det här företaget”, säger Nick Bilton.

Det var ett bra beslut att utse Dick Costolo till vd, tycker han, även om det är synd att det var tvunget att ske på vissa vänskapers bekostnad. Och det är inte över än.

– Det kommer fortsätta att vara turbulent på toppen. Folk borde verkligen försöka förstå vilka de här människorna är, för om en av dem kommer rusandes tillbaka till företaget så kan det få stora effekter, tror Nick Bilton.

———————————————————————————————————–

På New York Times sajt finns ett utdrag ur Nick Biltons bok: ”All is fair in love and Twitter”

LÄS MER: Bilton om Twittersbörsnotering: ”Bra timing, men dålig användartillväxt”

LÄS MER: De vinner på Twitters miljardvärdering

LÄS OCKSÅ: Twitter-grundaren: Jag ville aldrig bli entreprenör

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson