Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

KAIRO Egyptens författningsdomstol kom igår med två utslag som sammantaget blev en triumf för generalerna i militärstyret Scaf. Författningsdomstolen, med domare som tillsattes under Mubaraktiden, har beslutat att upplösa det islamistdominerade parlamentet. Därmed faller också den nya författningskommittén.

Samtidigt underkändes den lag som kunde ha satt krokben för den förre flygvapenchefen Ahmad Shafiq och hans möjligheter att bli ny president. Presidentvalet äger rum till helgen. Mot Shafiq står Brödraskapets kandidat Mohammed Mursi.

Kommentarerna är bittra och nedstämda på många håll. Var det för detta som nära 900 fredliga demonstranter dog under upproret förra året? undrar många. Andra konstaterar att det kontrarevolutionen är ett faktum. Men optimisterna säger att Egypten är förändrat för alltid. Det krävs dock att de krafter som vill förändra landet, de som varken vill ha Brödraskapets Egypten eller ett militärstyre, går in för en ny strategi.

Men hur ska det bli möjligt i ett land där statstelevisionen dominerar i de flesta hem och där miljoner och åter miljoner är fattiga analfabeter som har nog med att få ihop levebröd för dagen?

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren