Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Beskedet att regeringen ska lägga ned tre svenska Medelhavsinstitut kom som ett dråpslag. Det gäller instituten i Rom, Aten och Istanbul. Alla tre är strategiskt belägna i en viktig och turbulent region, som är till brädden fylld med historia och kultur och som vi har så många beröringspunkter med.

En hel del av det jag har lärt mig om Turkiet, östra Medelhavsområdet, Centralasien och Kaukasien – områden som står i ständigt nyhetsfokus – kan jag tacka Svenska forskningsinstitutet i Istanbul för.

Det har varit en ständig mötesplats att återkomma till. Jag har följt verksamheten under dess olika chefer från början av 1990-talet, när Bengt Knutsson basade där, fram till nu. Jag har sett hur Karin Ådahl lyckades bygga ut verksamheten med ett nytt gästhem vid sidan av det gamla Dragomanhuset. Jag har genom årens lopp deltagit i otaliga seminarier och diskussioner där. Över fikaborden har jag mött unga vetgiriga forskare och erfarna gamla rävar och haft förmånen att lyssna på experter inom olika områden från Turkiet och regionen i stort. Kort sagt, jag är en av många som har sett hur detta svenska forskningsinstitut fungerat som centrum för nätverksarbete och folkbildning i ordets bästa bemärkelse.

Det är som Maria Schottenius skrev i DN ”kortsiktigt, obegripligt, korkat” att lägga ned dessa institut som inte kostar mycket för statskassan men som gett Sverige ett enormt mervärde, sedan det första institutet öppnades i Aten på 1800-talet. Dessa institut kostar endast 22 miljoner för statskassan, enligt Schottenius. Men det samlade värdet av humaniora är inte matematiskt mätbart, vilket gör det lättare för en klåfingrig politiker, som inte har egen kunskap om instituten, att lägga ned dem med ett pennstreck.

Det pennstrecket stod den förra landstingspolitikern och nuvarande ministern för forskning och högre utbildning Helene Hellmark Knutsson för . Vi får hoppas att utbildningsminister Gustav Fridolin har möjlighet att ta fram suddgummit och rädda instituten som betytt så mycket för Sverige.

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren