Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

I morgon den 29 november är det Internationella dagen för kvinnorättsförsvarare – på engelska femdefenders

Inför denna dag har jag mött en egyptisk kvinnorättsaktivist som inte själv kan gå ut i eget namn. Egyptiska frivilligorganisationer blir i rådande klimat lätt utsatta för anklagelser om att de skulle  vara redskap för illvilliga ”utländska händer” – vilket kan leda till att deras tillgångar blir frusna av myndigheterna.

President Sisis regering i Kairo tar emot mångmiljardbelopp från Gulfstater som Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Men sådan hjälp klassas inte som hjälp från några illvilliga ”utländska händer”, tvärt om. Men pengar från EU-länder eller USA kan lätt bli komprometterande för egyptiska frivilliorganisationer.

Gruppvåldtäkter på Tahrirtorget – detta torg som för 3,5 år sedan symboliserade egyptiernas längtan efter frihet – har blivit ett epidemiskt problem, enligt min sageskvinna. Hon går inte till Tahrirtgorget på egen hand längre. Jag har själv många gånger, under den egyptiska revolutionen, rört mig på detta torg i kolossala folkmassor utan att det hänt något. Inte ens ett mynt har jag blivit bestulen på i den konservburksliknande trängseln. Men jag har också varit med om folksamlingar på Tahrir när det känts säkrats att ha en manlig vän som gick som en beskyddare bakom mig.

Från den 11 februari 2011, samma dag som Hosni Mubarak föll, finns det över 500 fall av våldtäkter eller massvåldtäkter på Tahrirtorget, enligt källan.

– Från tiden mellan den 28 juni och 3 juli 2013, dagarna innan Muslimska brödraskapets president Mursi störtades, finns 180 fall av dokumenterade fall, när en mobb har trakasserat kvinnor sexuellt eller utsatt dem för gruppvåldtäkter på Tahrirtorget, säger egyptiskan. Det börjar ofta med att ett gäng väljer ut ett offer som de sedan slår en ring runt.

Aktivisten berättar om ett fall där en 18-årig kvinna, som bara passerade förbi, blev så svårt utsatt att hennes livmoder fick opereras bort.

De flesta förövarna går fria. Men några har dömts till livstid, enligt aktivisten från Kairo. Somliga kvinnor som har anmält förövarna har fått sina identiteter uthängda i medier som Youm al-Sabaa (Den sjunde dagen), vilket har lett till att de har fått påhälsning av släktingar till de anklagade.

–Vi har inga presslagar i Egypten som skyddar brottsoffrens identiteter, säger egyptiskan.

Hon vet inte med säkerhet om dessa gruppvåldtäker är organiserade.

– Men det vi vet är att det offentliga rummet krymper för egyptiska kvinnor, säger aktivisten från Kairo.

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren