Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Skärmavbild 2015-01-12 kl. 22.44.01SÄLEN Det finns ett samband mellan det svenska  flygvapnets spaningsinsats över Libyen 2011 och de svenska FN-soldater som nu ska skickas till Mali.

Den FN-mandaterade Natoinsatsen över Libyen, där uppdraget var att skydda civila mot Gaddafiregimens attacker, ledde i oktober 2011 till att diktatorn störtades (för att sedan lynchas till döds av en mobb på öppen gata, ett övergrepp som förstås gick utanför FN-mandatet).

De vapen som från Gaddafiregimens förråd som plundrades har sedan spritt sig från Libyen över Sahelområdet i Afrika, till Sinai och till Syrien. Legosoldater från Sahelområdet som Muammar Gaddafi tidigare rekryterade, bland annat från det tuaregiska nomadfolket, drevs sedermera iväg från Libyen till Sahelområdet. En del av dem har varit med om att försöka skapa en jihadistiskt utbrytarstat i norra Mali.

Mali är ett vidsträckt land, tre gånger så stort som Sverige till ytan, och ett av jordens  fattigaste. De norra delarna är i stort sett väglöst land. I norr opererar al-Qaida i Nordafrika och andra salafist-jihadistiska grupper.

Men det pågår fredssamtal i Algeriet och på FN:s begäran ska Sverige skicka soldater till Mali inom kort som en del av FN-operationen Minusmas underrättelseenhet i syfte att bistå regeringssidan i Bamako, skydda civila, underlätta för biståndet och repatrieringen av flyktingar.

På Folk och försvars rikskonferens i Sälen hölls idag ett matnyttigt inslag om Mali. Jag vill varmt rekommendera BBC-korrespondenten Alex Duval Smiths föredragning om läget där. Alex Duval Smith, som delvis har svenskt påbrå, har varit stationerad i Mali i två år, sedan franska soldater anlände dit i februari 2013. Hon berättar med kunskap, bilder och inlevelse. Peter Öberg, tf chef Minusmas västra sektor i Mali, är på plats och bidrar med sin konkreta direktrapportering.

Se klippet här (cirka en timme in i diskussionen)

Men detta inlägg avslutar jag min Mellanösternblogg på svd.se.

Det första inlägget skrev jag hösten 2008 från Amman och sedan dess har det blivit långt över 400 blogginlägg, från många länder. Det har varit väldigt stimulerande.

Men allt har sin tid. Jag övergår nu till ren frilansverksamhet – och dyker antaligen upp på olika håll, kanske även i SvD:s papperstidning ibland.

Min nya blogg hittar ni på bittehammargren.com

Tack för alla stimulerande läsarbrev.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren