Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Det är många som i dag skänker en tacksamhetens tanke till Norges statsminister Jens Stoltenberg som hanterat denna kris med lugn, värdighet och empatiskt ledarskap, trots att han själv var en trolig måltavla och trots att han kände flera av de ihjälskjutna och deras familjer. Eller till den norske utrikesministern Jonas Gahr Støre som imponerat också långt utanför Skandinavien.

Under den förfärliga fredagen, innan den 32-årige islamofobiske massmördaren var gripen, avstod Støre bestämt från alla spekulationer om vem som kunde ligga bakom terrordåden. När andra (inte minst medier och föregivna terroristexperter) spekulerade fram och tillbaka om att det kunde vara al-Qaida behöll den norske utrikesministern sitt omdöme och valde att inte dra några förhastade slutsatser.

Jonas Gahr Støre sade, i engelsk översättning, något som tål att hålla i minnet (också för oss inom medierna) nästa gång det blinda hatet slår till någonstans:

“We’ve seen in Europe in recent years that politicians have been jumping to conclusions about suspects before investigations have been conducted, and we will not commit that error.”

Ge den mannen medalj! skriver den amerikanske Mellanösternkännaren och professorn Juan Cole på sin kända blogg under rubriken White Christian Fundamentalist Terrorism in Norway.

Redan en dag före terrordåden i Norge återgav Juan Cole den Europolstudie som visar att av de hundratals terrordåd som begicks i Europa 2009 utfördes de flesta av separatister. Omkring 40 av extremvänstern. En handfull av europeisk extremhöger. Och så slår han fast:

”One terrorist attack was carried out in 2009 in all Europe by persons of Muslim heritage (I do not say ‘by a Muslim’ because terrorism is forbidden in Islamic law). That is right. Out of hundreds. Exactly one.”

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren