Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

MANAMA, Bahrain
Igår passerade vi gränskontrollen mellan Saudiarabiens Östra provins och det lilla öriket Bahrain. Bahrainsk passpolis, sade apropå protesterna vid Pärlrondellen som nu har pågått i en månad, att ”det bara är ett 20-tal som protesterar, eller kanske 50″. Påståendet ligger mycket långt från sanningen, kunde vi konstatera vid tältlägren intill Pärlrondellen idag.

Igår byggde demonstranter nya barrikader och spärrade av en av huvudlederna in till centrum, medan kravallpolis försökte mota bort dem med hjälp av tårgas och gummikulor. Oppositionspress i Bahrain hävdar att så många som 900 skadades på söndagen (siffran är inte verifierad av oberoende källor).

Hur den taxichaufför som vi åkte med lyckades tråckla sig igenom barrikader, avspärrade gator, in på mörka gränder, över parkeringsplatser, förbi grupper av unga män med järnpåkar i händerna (och allt detta i mörker) är en gåta. Men han klarade det.

I dag rullade saudiska pansarfordon in i Bahrain, inbjudna av den styrande kungaklanen al-Khalifa. Bilder av den saudiska inmarschen har visats på statskontrollerad tv i Bahrain i kväll.
Ingen vet var denna upptrappning ska sluta. Oppositionen består av två falanger: de ”måttfulla” som vill ha genomgripande reformer och en konstitutionell monarki och den radikala falang som vill att kungahuset störtas och ersätts av en republik. Proteströrelsen ser hur som helst kungahuset som genomkorrumperat. Den politiska makten används för ekonomiska intressen och vice versa, säger de.

Till saken hör att oppositionen i huvudsak består av shiamuslimer, vilka utgör Bahrains majoritetsbefolkning, medan kungaklanen Khalifa är sunnimuslimsk och nära lierad med Saudiarabien.
Om saudiska styrkor försöker ”rensa” Pärlrondellen från demonstranter i natt kommer det att bli blodigt.
Mer från Bahrain kommer i morgondagens SvD.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren