Kvinnodagen sedd från Saudiarabien

RIYADH

– Många saudiska kvinnor längtar efter att bli fullvärdiga medborgare. Men vi är rädda för att agera offentligt. Det är inte lätt att hitta någon saudisk kvinna som vågar gå ut och säga detta med sitt namn och ansikte i pressen nu, säger en medelålders saudiska, som sätter sitt hopp till den unga generationen.
– Tunisierna och egyptierna har satt fart på hela regionen. Nu sjuder det under ytan också hos oss i Saudiarabien. Innan tunisierna och egyptierna gjorde revolution kände vi oss som zombier. Men när vi såg på tv vad de gjorde fick vi en del av vårt människovärde tillbaka.

Hon visar den här bilden som en symbol för kvinnors kamp för lika rättigheter i Saudiarabien:

Chefen för FN-organet UNFPA, Thuraya Obaid, är saudiska. Hon, som var den första saudiska kvinnan som fick ett statligt stipendium för att studera i USA, hoppas att kungariket snart kommer att utse kvinnliga ambassadörer.

– Om Gud vill kommer jag snart att se en del av er som kungarikets ambassadörer inom kort, sade Thuraya Obaid när hon talade till den kvinnliga personalen på Saudiarabiens utrikesdepartement inför kvinnodagen.

Men den medelålders saudiskan som jag träffar i Riyadh, kvinnan på drygt 50 som inte vågar gå ut i eget namn, tycker att Thuraya Obaids förhoppningar om förändringar inom förvaltningen är för lågt ställda.

– Saudiska kvinnor går nu ut med ett manifest för kvinnors rättigheter (se nedan). Kvinnor här är inte likvärdiga medborgare. Alla kvinnor måste ha en manlig förmyndare. Till och med Thuraya Obaid måste ha en manlig förmyndare när hon besöker sitt hemland. Utan hans tillstånd får hon inte resa till sitt chefsjobb i FN. Här finns inga kvinnliga domare. Inga kvinnliga advokater får framträda i domstol. I regeringen finns bara en kvinna som biträdande minister. Skolorna undervisar inget om kvinnors rättigheter. Kvinnors arbetslöshet är mycket högre än männens. Ingen kvinna får köra bil, säger denna kvinna som inte vill gå ut med sitt namn.

På SvD Kultur idag berättar jag också om den svenska förläggaren Mona Henning som är på Internationella bokmässan i Riyahd, men som av ledningen blev förbjuden att själv sälja sina böcker – för att hon är kvinna. Så var det inte förra året hon var på bokmässan i Saudiarabien, där det finns ett läshungrigt folk. Även den saudiska tidningen al-Watan (Fosterlandet) skriver idag om hur Mona Henning blev förbjuden att sälja sina egna böcker till kunderna.

Här följer det manifest som en rad saudiska feminister samlats kring, med krav på lika medborgerliga rättigheter för män och kvinnor. Texten nedan är på både engelska och arabiska:

Citizenship

The formal recognition by the state of my full Citizenship and community with the same civil, political, social, and legal duties and rights  that  are granted for male members and  to have an institutionalized means for the development , implementation and evaluation  of  plans and acts that would assure women’s  full citizenship ;It will include but not limited to the following :

1.     To be recognized as a person before the law with same duties and rights  as male citizen  with same age  in terms of self-representation for all legal and commercial, and social matters

2.     Developing  a codified family law that  grants  when, where and how to get a divorce,  maintaining   the best interests of the children,  dispute resolution, and clear parental responsibilities in terms of alimony, contact,  and legal custody. Laws should contain very harsh punishments against family violence and  sexual harassment in general

3.     Ensuring social equal opportunities and life chances through opening labor market, providing social services and aids and training  for divorcees  , widows, the poor,  the disadvantaged, and developing public transportations and nurseries
المواطنة للمراة السعودية
الاعتراف بمواطنتي الكاملة ومسؤوليتي قانونيا في الأمور الشرعية والمدنية العامة منها والخاصة وسن نظام تنفيذي يعمل من خلال الاجهزة والانظمة والقوانين في البلاد لضمان حقوق وواجبات المواطنة والاهلية للمرأة، كما أريد تأسيس مجلس أعلى لشئون المرأة يتكون من ذوات الخبرة والمعرفة ليتعاملن مع كافة القضايا التنفيذية ذات العلاقة بصورة فعالة و التي تشمل ولا تقتصر على :
1.تطبيق نظام السن القانونية علي اسوة باقراني من المواطنين الذكور في المجتمع و ذلك في كافة ما يتعلق بالحقوق المدنية والشخصية مثل العمل والتنقل غير المشروط والتملك والتعاقد والبيع و الشراء ومراجعة الدوائر الحكومية ومتابعة أعمالي ومعاملاتي التجارية
2.  إيجاد الآليات لضمان تطبيق التشريعات الإسلامية التي تحميني كامرأة وخاصة قضايا الأحوال الشخصية مثل الميراث، النفقة الطلاق، حضانة الأبناء، الحجر، التعليق، العضل وسن أنظمة رادعه  تحمي من العنف الأسري والتحرش  وتدوين هذه الأحكام بصورة مفصلة .

3.كفالة الحقوق المجتمعية التكافلية  في جميع المجالات لتشكيل الفرص المعيشية المتكافئة بنظرائنا من الذكور سواء بفتح   فرص العمل العامة و الخاصة  أوبتوفير الخدمات  الاجتماعية  المساندة مثل : رياض الأطفال والحضانات و المواصلات العامة
4.     Developing a gradual COTA  system to insure the representation of women in all levels of  decision making, public services ,  and government sector to elevate women to the full citizenship status

5.     Confer our nationality to our children and husbands;  for those who marry men of other nationalities

أو  التدريب و التعليم و الدعم المادي وتوفير التسهيلات السكنية للمطلقات والأرامل و الفقيرات
4.موأخاتي بالذكور من اقراني  في مواضع صنع القرارو تنقيذ  السياسات و القرارت  العامة  بالمشاركة في مجلس الوزراء و مجلس الشورى والمحاكم عن طريق تطوير  سياسة رسمية تفرض تعييننا، نحن النساء، بنسب  تدريجية و تصاعدية  و ملزمة  لاخراج النساء من خانة المتلقي الى خانة المواطنة المكتملة .
5. ترسيخ انتمائي و هويتي الوطنية بإعطائي  حق المواطنة في جنسية الأطفال و الزوج  اسوة باقاراني من الذكور في المجتمع

والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته ودمتم
نساء سعوديات

Visa kommentarer (2 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Speaking of… får man önska en genomgång av dagkrämer med inbyggt solskydd?, UVA+UVB förstås.

 • Anonym

   Ah, jag har precis samma problem! Rödlätt dessutom, med ett utbytesår i Australien i bagaget och uppväxt med stuga vid havet, ivrigt påhejad att vara ute i solen ”så att du får lite färg”. Inte fel visserligen tror jag faktiskt, men som rödlätt blev det lätt FEL färg…
  Alltså, jag fattar inte det där med att man har stora kampanjer för att folk ska kolla sig, inte talar om VAR man kan göra det (jag letade den här gången), och har alldeles för få platser så att köerna blir enorma. Och sen blir man avfärdad som nojig när man som högriskperson går till sin läkare och faktiskt försöker kolla? Jag har visat blödande, kliande födelsemärken för husläkaren som har skrattat och sagt att neeeeej, den där är alldels för liten, DEN är ingenting. Från 1,5 meters håll, utan att titta nära. Börjar melanom inte som små och växer? Är det inte bra att ta dem så tidigt som möjligt?
  Jag tror att det beror på att halva världen är hjärntvättad av allt prat om att kvinnor minsann är så bra på att kolla sig, det är DE MEDELÅLDERS MÄNNEN som måste kolla sina födelsemärken. Lite märkligt resonemang, man kan ju tycka att ALLA borde hålla koll sina födelsemärken?
  Jättebra initiativ av La Roche Posay, som förresten även har jättebra hudkrämer. Tycker till och med jag som lusläser innehållsförteckningarna på jakt efter parabener och paraffin etc. och avfärdar det mesta :-).

Karolinska Universitetssjukhuset tvingas till besparingar. stockholms landsting

Akutsjukhusen måste dra i nödbromsen

Patientsäkerheten kan försämras på Karolinska.

”Bästa cancervården kan inte ges”

ST-läkare:

Bör upplysa om att vi inte har råd.

FN: Oroande ökning
av hatbrott i Sverige

Skarp kritik i rapport. ”Regeringen bör agera”

Just nu: Syriza mot seger i grekiska valet

Vänsterpartiet kan få egen majoritet.

”Undvik ett historiskt misstag i Stockholm”

BRÄNNPUNKT

Bygg inte Nya Slussen.

Så hittar du billigaste bergvärmepumpen

Kan spara mellan 80 och 64 procent energi.

Hundratals färre björnar i Sverige

I skuggan av varg – rovdjur skjuts av.

”Tv-branschen i en
svår kreativ koma”

Krönika

Scherman om ett dramatiskt läge.

Girighet och slarv
när mäklare varnas

Lista

Här är exempel på när de misskött sig.

”M kan inte vara passiva för länge”

Efter nya Sifon

Statsvetare: Därför har turbulensen inte påverkat opinionen.

S har tappat det stora lyftet

Ny SvD/Sifo

Trots tappet – Alliansen gynnas inte.

Fast i flygplanet
– då händer detta

Film

Se männen som gör succé på Youtube.

Här är ”traktorn” som drottningen åkte

Läsarbilden

Hovstallets nu äldsta vagn.

BILDER
Den 50 kilo tunga nyfödda noshörningsbabyn med sin mamma på Köpenhamns Zoo.

Noshörningsunge född – första på 35 år

Bebisboom i djurparksvärlden.

FOTO: Frank Rønsholt/Köpenhamns Zoo

Så får du grannen
att sluta ful-elda

Berglins

Om kommandot för rubriksättare.