Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

För att kringgå säkerhetspolisens övervakning av sociala medier i Libyen har oppositionella använt sig av en arabisk dejtningsajt, Mawada, för att förmedla sig och göra motstånd mot överste Gaddafi.

I en diktatur där säkerhetspolisen, mukhabarat, skummar  igenom sociala medier som twitter och Facebook har oppositionella lämnat kodade meddelandet på Mawada.

En libysk affärsmän,  Omar Shibliy Mahmoudi, som leder oppositionsrörelsen Ikhtilaf (vilket betyder Skillnad), berättar för ABC News att han skapade en profil på Mawada, där han utgav sig för att söka kvinnor att dejta, men där han i stället kommunicerade med likasinnade om protesterna mot Gaddafi.

– Varje gång vi använde ordet kärlek (hab) menade vi frihet (hurriya), säger han.

Denna uppfinningsrika metod för motstånd var full med poesi. ”Var är Miriam?” skrev Mahmoudi i sitt första inlägg på Mawada.

Till svar fick han det poetiska: ”Din dag blir kanske full med jasminer”, vilket i själva verket var ett kodat politiskt meddelande:  en association till den jasminrevolution i Tunisien som blev startskottet för den arabiska våren.

Bilderna, inklusive citatet här, är hämtade från sajten http://www.mawada.net/

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren