Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

När det händer något i Tunisien, så går det fort,  fortare än vad de flesta hunnit smälta ännu.

Tunisiens diktator Ben Ali gick som han kom till makten 1989. Genom en statskupp. Men den här gången föregicks det av mycket blod på Tunisiens gator.

Händelseutvecklingen är oroande för andra åldrande arabiska ledare som styr sina länder med hjälp av en brutal polisapparat. Vi kan gissa att det är stor nervositet i president Mubaraks presidentkansli i Kairo ikväll.

Uppenbarligen bidrog den tunisiska armén till att tvinga fram Ben Alis fall.  Obekräftade rykten (vanliga i Mellanöstern och Nordafrika)  gör gällande att tretton höga officerare som omkom i samband med en helikopterolycka 2002 i själva verket togs av daga – allt i syfte att undanröja ett potentiellt hot mot Ben Ali. Omständigheterna kring den olyckan har aldrig blivit klarlagda.

Armén ska i kväll ha tagit kontroll över flygplatsen i Tunis och stängt den. Var Ben Ali plan kommer att landa blir nästa fråga. Det var på fredagskvällen ingen vild gissning att det kunde bli i Paris, men hur ska en flyende diktator tas emot där?

Malta säger andra.

En skugga faller över Europeiska unionen som inte satte press på Ben Ali när han kvävde yttrande- och föreningsfrihet utan bara såg till handelsintressen och samarbete för terroristbekämpning.

Problemet med auktoritära regimer som Ben Alis är att deras politik – som inte ger ungdomarna något hopp om framtiden – kan skapa en gynnsam grogrund för den militanta islamismen.

Tillägg kl 22.15.

Så här rapporterar en egyptier från Kairo:

”Här i Kairo står det demonstranter utanför tunisiska ambassaden och ropar slagord mot Mubarak. Egyptier byter nu sina profilbilder på Facebook till tunisiska flaggan.  Alla frågar:  När är det våra tur?”

2011 började med en förfärlig självmordsbombning i egyptiska Alexandria under den koptiska midnattsmässan och följdes av folkomröstningen i södra Sudan (hur ska Khartoum reagera på självständighet där?) samt kravaller i Algeriet och nu den jasminrevolution i Tunisien som tvingat bort den auktoritäre Ben Ali efter 23 år.

Årets början har i mycket präglats av händelseutvecklingen i Nordafrika. Det lär komma mera.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren