Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Den lilla ideella organisationen Settler Watch har tagit initativet till projektet Med kameran som vapen, som nu visas på Kulturhuset. Det är en satsning som visar hur den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem låter palestinier på ockuperat område själva dokumentera vilka övergrepp de utsätts för. På så sätt kan de också skaffa fram bildbevis som kan användas för att driva rättssaker i domstol.
Mer om denna dokumentärsatning finns i dagens svd.se: Våldets vardag fångas av palestinier. Där finns också ett bildspel från Västbanken.


Foto: SALAM AMIRA/B’TSELEM

Bilden ovan är en sekvens ur en film som togs 2007 av Salam Amira, då en tonårstjej och pionjär bland B’Tselems amatörfilmare.
Salam Amira filmade hur ung fånge med bakbundna händer och bindel för ögonen blir skjuten i benet med en gummimantlad gevärskula – en händelse som ledde till att soldaten och hans befäl fälldes i en militärdomstol (även om inget straff har utkrävts ännu, enligt israeliska medier och B’Tselem).
Palestinier har svårt att bli trodda i israeliska domstolar eller medier om de bara har muntliga vittnesmål att ge, men med bildbevis blir det lättare att driva både opinion och rättssaker – även om de flesta förundersökningar, när bosättare och militärer anmäls för övergrepp på Västbanken, blir nedlagda.

Johannes Mosskin och hans kolleger på Settler Watch såg till att Salam Amiras och andras filmsekvenser hämtades till Kulturhusets ur B’Tselems stora arkiv.
– Vi kände till deras projekt och jag har själv sett några av de här filmerna hemma hos folk på Västbanken. Jag visste att det fanns mycket starkt material som aldrig hade visats. Så vi frågade B’Tselem om vi fick tillgång till det.
– Med projektet vill vi visa konsekvenserna av de israeliska bosättningarna och de brott mot mänskliga rättigheter som begås på Västbanken. Många av de som begår våldsbrott i filmerna är vanliga israeliska medborgare. Men grundproblematiken är att de lever på ockuperat område i strid med internationell rätt och att den israeliska militären inte beskyddar den palestinska civilbefolkningen. Huvudproblemet är den israeliska bosättarrörelsen, säger han.

Filmerna som visas på Kulturhuset till och med söndag består av videoklipp på totalt flera timmar. Settler Watch har fått stöd för sin satsning från Kristna fredsrörelsen och Diakonia samt stipendier av Olof Palmes Minnesfond och Folke Bernadotteakademin.
Att välja ut filmsekvenser ur B’Tselems stora arkiv har varit en speciell process, säger han.
– Vi har gått igenom över hundra timmar filmmaterial. Så jag har kanske stängt av känslorna en del.

Han tycker att särskilt två filmklipp visar ”hur absurd situationen på den ockuperade Västbanken är”. Det är dels en film där en israelisk bosättare beväpnad med automatgevär stjäl ett får från palestinska herdar mitt ute på deras betesmarker.
– Det är så tydligt vem som är i maktposition, säger Johannes Mosskin.
Det andra klippet är en lång sekvens där en israelisk officer säger till filmaren att han är på Västbanken för att skydda bosättare, inte palestinier.
– I den filmsekvensen försöker palestinier plantera olivplantor på sin mark. Där kan man se hur en kvinnlig bosättare sparkar ned jord och stenar i den ränna som palestinierna grävt för plantering. Det är ett annat klipp som visar hur absurd situationen är.
Johannes Mosskin, som själv har varit ekumenisk följeslagare i Hebron, konstaterar att vardagsvåldet på den ockuperade Västbanken är mindre känt trots att det har skrivit kilometervis med nyhetstexter därifrån.
– Det är det vi vill lyfta fram. Det talas ju mycket om att Israel ska frysa utbyggnaden av bosättningar i fredsprocessen. Men väldigt få talar om vilka konsekvenser bosättningarna har för de drygt två miljoner palestinier som bor på Västbanken. Och det tycker vi kommer fram väldigt väl i filmerna, säger Johannes Mosskin.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren