Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Kairoborna har idag vaknat upp till de fasansfulla nyheterna om att minst 42 personer har dödats medan mer än 300 andra skadades vid sammanstöningar i samband med gryningsbönen utanför Republikanska gardets garnison.

Muslimska brödraskapets talesman Gedad el-Haddad – här intervjuad av BBC – hävdar att det var militären som öppnade eld mot bedjande i ett oprovocerat läge samt att armén spärrade vägen för dem som försökte ta skydd.

Andra hävdar att Muslimska brödraskapet – som berövats makten sedan militärledningen störtat president Mursi – har beväpnat sig och att blodbadet var följden av ett försök från Mursi-anhängare att storma en byggnad där det påståtts att Mohammed Mursi ska hållas fängslad. Anhängare till brödernas parti FJP uppmanar nu sina anhängare att resa sig mot dem som vill ”stjäla revolutionen” med hjälp av militärens pansarvagnar.

I detta blogginlägg har jag inte möjlighet att uppdatera nyhetsläget minut för minut. Klart är emellertid att våldsspiralen skruvas upp, så som man kan kunde befara efter den militärkupp som ägde rum i förra veckan – då med stöd från en stor del av den egyptiska befolkningen. Men detta stöd kan minska successivt, i takt med att antalet dödsoffer ökar och möjligheterna att nå en försoning blir allt svårare. Det är många som talar i domedagstermer om att Egypten går mot ett inbördeskrig.

Ledande personer inom Muslimska brödraskapet talade redan i förra veckan om att deras anhängare måste förbereda sig på martyrskap eller återta den makt de vann i valurnorna – och de menar det. Att sedan Brödraskapet har missbrukat den politiska makten de vann i fria val hör också till historieskrivningen. Demokrati är inte bara val.

Men det är svårt att se att något bättre kan komma ut ur detta militära maktövertagande. Det hade varit bättre för Egypten om oppositionen gått in för att besegra Muslimska brödraskapet vid nästa val i stället för att ställa sig på militärledningens sida.

I Almedalen hölls i fredags ett extrainsatt seminarium om läget i Egypten med anledning av att president Mursi störtats. Där medverkade professor Fredrik Uggla, tidigare ambassadråd i Kairo, professsor Peter Wallensteen och jag i panelsamtalet som modererades av Marianne Kihlberg från Folke Bernadotteakademin. Från Kairo medverkade forskaren Maria Malmström på Skype – men tekniken var tyvärr inte till hjälp för överföringen från Kairo.

Att intresset för Egypten är stort i Sverige märktes också i Visby. Enligt arrangörerna vid Folke Bernadotteakamdemin slog detta seminarium publikrekord för de sex år som Säkerhetspolitiskt sommartorg funnits i Almedalen. Här är länken till Egyptenseminariet för den som vill se det i efterhand.

Samma dag hölls också ett seminarium om Libyen vid Säkerhetspolitiskt sommartorg under rubriken Instabilt läge i ett postrevolutionärt Libyen: Hur bygger man en rättsstat. Där talade Rhodri Williams, Libyenhandläggare vid International Legal Assistance Consortium, forskaren Kristina Zettergren från FOI samt jag. Marika Griehsel modererade samtalet. Även Libyenseminariet webbfilmades och finns på denna länk.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren