Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

På årsdagen efter FN:s delningsresolution från 1947 röstade 138 medlemsstater i FN:s generaförsamling in Palestina som en icke medlemsnation i FN.

Tidigare har 132 stater erkänt Palestina bilateralt, men på torsdagen röstade 138 medlemsstater ja till Palestinas upphöjda status i FN. Däribland även Sverige, sedan även KD gett sitt ja i alliansregeringen.

Nio stater röstade nej: USA, Israel, Kanada, Tjeckien, Nauru, Palau, Panama, Marshallöarna och Mikronesien. 41 medlemsstater i FN lade ned sina röster.

Det kan noteras att utrikesminister Carl Bildt tyckte att även Israel borde ha röstat ja, som en markering för en fredlig lösning av konflikten i form av en tvåstatslösning.

24 år efter det att Yasser Arafat från exilen i Alger utropade Palestinas självständighet inom 1967 års gränser har nu världssamfundet gett denna stat sitt erkännande – trots att den fortfarande är under ockupation, trots att det finns över en halv miljon bosättare på ockuperat område, trots att palestinier saknar suveränitet och rörelsefrihet för varor och människor och trots att splittringen är djup och bitter mellan Hamas och Fatahs ledarskikt.

För USA:s del betyder nejrösten förlorad trovärdighet i Mellanöstern. Och för palestiniernas ickevåldsinriktade president Mahmoud Abbas var det en seger han behöver om han ska klara rivaliteten med mer militanta grupper.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren