Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

ISTANBUL

I dag lämnade jag ett Bahrain i skräck. Där har nu regeringstrogna styrkor och polis med förstärkning av saudisk militär och polis från Förenade Arabemiraten har bränt ned tältlägret för proteströrelsen vid Pärlrondellen samt stormat det största sjukhuset Salmaniya.

Hur många som är dödade och sårade i Bahrain denna kväll vet ingen säkert. Militären har tagit över ambulanser och gripit sårade inne på sjukhuset, säger chockade sjukhuskällor i Manama som jag talat med denna kväll.
Läkare inne på Salmaniyasjukhuset säger att de har blivit belägrade av militären och hålls som gisslan. Två av deras läkarkolleger ligger på akuten sedan de blivit svårt misshandlade av polis. Läkarna hade försökt undsätta sårade. Byar med shiamuslimsk befolkning attackeras, rapporterar skräckslagna källor.
Mer om detta kommer i morgondagens SvD.

Regimen i Bahrain använder sig av en civilklädd mobb, precis som tidigare Egyptens störtade president Hosni Mubarak gjorde, säger bahrainska oppositionella som jag träffade vid Pärlrondellen i måndags. Där visade de upp bilder av tillfångatagna huliganer och vittnade om att de haft polis-id. Några av de tillfångatagna poliserna var ursprungligen från Syrien, sade källorna på torget. Merparten av regimens poliser har utländsk bakgrund, hävdar både oppositionella bahrainier och västerländska bedömare i Manama.
”Vi är redo att dö för Bahrain”, hade några låtit texta på sjalar i önationens färger, rött och vitt. De gjorde glatt segertecknet i måndags.
På tisdagen proklamerades undantagstillstånd. Det var både svårt och farligt att röra sig genom barrikaderna från olika sidor.

På måndagen fick proteströrelsen via sm veta att saudiska trupper rullat in i det lilla öriket. Men då visste de inte riktigt vad som väntade dem. Nu vet de.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren