Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

RIYADH

Egyptier har stormat inrikesministeriets lokaler i Kairo och Alexandria för att hindra att säkerhetstjänsten förstör sina register över den mångåriga övervakningen av egna medborgare.

Sajten We are all Khaled Said blev en katalysator för upproret i Egypten och skapades till minne av ett tortyroffer i Alexandria. Efter de senaste dagarnas stormning av inrikesministeriets arkiv jämför sajten den egyptiska säkerhetstjänstens metoder med Stasis i det gamla DDR.

Moderatorn för We are all Khaled Said skriver: ”Egyptens säkerhetstjänst brukade registrera var och varannan egyptier de stötte på. De upprättade register över aktivister, oppositionella, islamister, Muslimska brödraskapet, ateister, kommunister, fackligt aktiva; alla som var politiskt aktiva var registrerade av säkerhetstjänsten. I vissa fall registrerades människor som gick till moskén för att be under gryningsbönen (Fajr).”

Egyptierna vänder nu blad till nästa kapitel i sin dramatiska nutidshistoria. Samtidigt väntar landets turistindustri tålmodigt på att människor ska våga sig tillbaka till Sharm el-Sheikh, Abu Simbel, Karnak, Luxor, Saqqare och pyramiderna utanför Kairo. Att få Egyptens ekonomi på fötter kan bli nästa kris som väntar bakom hörnet, varnar ekonomer.

Från dykarnas gamla vattenhål i Dahab på Sinaihalvön kom ett mejl från Catharina Schwab, som bott där i fyra år. Hon välsignar engelsmännen som inte ställt in sina flyg till Sharm el-Sheikh.

Det fåtal turister som var här under och direkt efter Revolutionen var just britter och nån enstaka modig resenär (från annat håll). Våra gator i Dahab var totalt tomma, sorgligt.  Men vi tröstade oss med, och gör det fortfarande, att vi är alla i samma båt.
MEN, för varje dag är det lite lite mer folk. Och vi som bor här håller modet uppe. Vi märker på turisterna som kommer att de verkligen vill stödja oss. Vi håller tummarna inför påsken. Från hotellägare hör jag att det kommer att bli lite business om två veckor… Inshallah, big time..
Jag tror personligen, som resten av världen, att detta var det bästa som hänt Egypten och jag känner en stolthet att bo i detta land som jag ej känt förrut. När det turisterna väl börjar komma tillbaka tror jag att det kommer bli bättre än någonsin.”

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren