Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren
ISTANBUL
Ansedda universitet i väst tar emot pengar från diktaturer. London School of Economics, LSE, är inte det enda, men det är det mest omtalade nu när den tidigare mecenaten Saif al-Islam Gaddafi är i blåsväder.

LSE har tagit emot stora donationer från Libyen genom sin tidigare doktorand Saif al-Islam. Men nu tar universitetet sin hand från Gaddafi Jr och fadern Muammar Gaddafis regim genom ett uttalande. De belopp man hittills har tagit emot från Libyen – 300 000 brittiska pund – ska användas till stipendier för studenter från Nordafrika, heter det.
(Dessvärre går det av tekniska skäl inte att länka till andra artiklar för tillfället).


Men LSE får också klä sig i säck och aska efter uppgifter om att den avhandling som Saif al-Islam lade fram vid universitetet 2008 åtminstone i vissa delar ska ha varit ett plagiat.
Avhandlingen, som jag tidigare har skrivit om här på bloggen, heter ”The Role of civil society in the democratisation of global governance institutions: from ‘soft power’ to collective decision-making?”
Det är en storstilad titel om det civila samhällets roll i en global demokratiseringsprocess.
Men källor som har skummat igenom avhandlingen, som finns på nätet, kan inte hitta några kommentarer eller ens en fotnot om alla de som har dödats under Gaddafiregimens 42 år vid makten.
Det är förståeligt att LSE tvingas distansera sig från Saif al-Islam Gaddafi. Han har efter det inhemska upproret – som han verklighetsfrämmande har skyllt på al-Qaida – sagt att regimen i Tripoli kommer att slåss till ”den sista minuten, den sista kulan”. En nytagen video visar honom uppflugen på ett biltak med automatvapen i näven där han manar sina angängare att slåss mot oppositionen och där han lovar att dela ut vapen till sina trogna.

London School of Economics är inte det enda ansedda lärosäte som har tagit emot blodspengar från en diktatur. Det är, skriver en källa i den brittiska akademikervärlden till mig, ”inte heller det enda universitet som har tagit emot pengar från just Libyen – men det är det brittiska universitet som ligger närmast Fleet Street och som därför blir mest uppmärksammat i brittiska medier!”

Källan från London fortsätter:
”Brittiska universitet har i allmänhet tagit emot stora belopp från regimer som vi betraktar som tveksamma, däribland det kommunistiska Kina. Oxford har till exempel tagit emot pengar från arabiska regimer, Exeter likaså. Jag vet att det är omodernt, men jag har faktiskt viss sympati för universitetsstyrelserna som strävar efter att hålla världsklass på sina utbildningssäten, samtidigt som de brottas med strama budgetar.”
Det vore intressant att veta hur diskussionen går i den svenska högskolevärlden!

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren