Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

I veckan har minst fem politiska fångar i Syrien släppts, sedan den avtjänat sin tid i fängelse. Det gäller flera av namnen bakom Damaskusdeklarationen, en bred koalition som ställt krav på demokratiska och fredliga reformer.
De fem släpptes för att de har avtjänat sin tid. Och fler frigivningar är att vänta.

Men en av de fem som suttit av sin tid, journalisten Ali al-Abdallah, fördes omedelbart till den politiska säkerhetstjänsten, en av Syriens många
säkerhetstjänster, efter att han avtjänat 30 månaders fängelsestraff.

Ali al-Abdallah är nu anklagad igen; denna gång för artiklar han skrivit inifrån fängelset om valen i Iran och Libanon.

Han riskerar ett nytt åtal för att ha kommit ut med ”falska eller överdrivna nyheter som skulle kunna skada nationens moral” (paragraf 286 i den syriska strafflagen) samt för att ha ”förstört Syriens relationer med ett annat land” (paragraf 278 i strafflagen).

Enligt Human Rights Watch ska Ali al-Abdallah i sin journalistik inifrån ett syriskt fängelse ha kritiserat det iranska systemet med ett väktarråd, vilket ger religiösa ledare vetomakt över politiker.
– I dagens Syrien är det inte bara förbjudet att kritisera själva landet utan även Syriens allierade, säger Joe Stark, biträdande chef för Human Rights Watch Mellanösternavdelning.

Ali al-Abdallah dömdes tillsammans med andra profiler inom Syriens civila samhälle för att ha deltagit i ett möte 2007 för det Nationella rådet för Damaskusdeklarationen.

Ali al-Aballags enda ”förseelse” är att han har gett sin mening till känna – oavsett om han sitter i fängelse eller inte, säger Joe Stork för HRW.
En av journalistens söner sitter också i syriskt fängelse av politiska skäl.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren