Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Frankrikes, Italiens och Spaniens utrikesministrar ger i en debattartikel i New York Times förslag på vad som måste göras efter den dödliga utgången av den israeliska kommandoräden av frivilligkonvojen till Gaza.

Artikeln med rubriken Averting Another Gaza ger följande förslag:

1. Den opartiska utredning av händelsen som FN:s säkerhetsråd förordar måste hålla hög internationell standard.

2. Blockaden mot Gaza måste hävas (dock med respekt för FN-resolution 1860 som kräver vapenstopp till Gaza samt frigivning av den israeliske soldaten Gilad Shalit).

EU borde placera ut inspektörer som kan garantera att inga leveranser till Gaza innehåller eller sprängämnen, säger utrikesministrarna Bernard Kouchner, Franco Frattini och Miguel Angel Moratinos.


3. Sist men inte minst måste fredssamtalen återupptas och föras i mål. Det har även palestiniernas president Mahmoud Abbas, som väntas till Europa inom kort, förordat, skriver EU-trion.

”Omfattningen av de internationella protesterna visar att Israel inte har immunitet. Men vi önskar också att andra tragedier över världen skulle framkalla samma grad av fördömanden”, fortsätter de.

De gör slutligen en refererens till det EU-uttalande om Mellanösternkonflikten som togs i december 2009, under det svenska ordförandeskapet – ett uttalande som även slår fast att EU aldrig har erkänt Israels annektering av östra Jerusalem och att en framtida fredslösning förutsätter att Jerusalem blir huvudstad för två stater.

På måndag när EU:s utrikesministrar möts tänker Sverige se till att frågan om Gaza lyfts fram i diskussionerna, skriver svenska UD i ett nyhetsbrev.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren