Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

ISTANBUL

I natt landade de sju sista svenskarna som tagits till fånga av israeliska kommandosoldater på internationellt vatten och som sedan suttit i fängelse i Ber Sheba innan de deporterades från Israel.


Jag var på plats på Istanbuls internationella flygplats i natt när utrikesminister Carl Bildt mötte dem där.

Mer om det kommer i SvD på nätet och i papperstidningen.

Utrikesminister talar med barnläkaren Henry Ascher och Mattias Gardell som båda var med på Ship to Gaza. Den anlände till Istanbul i natt med Turkish Airlines specialchartrade plan efter fångenskap i Ber Sheba.

Foto: BITTE HAMMARGREN

Här följer Mattias Gardells korta version av vad som hände när israeliska kommandosoldater överföll Mavi Marmara, det stora turkiskflaggade passagerarfartyg som hade flest ombordvarande och där minst nio personer sägs ha dödats vid attacken:

– Vi blev kidnappade på internationellt vatten. Vi i den fredliga hjälpkonvojen blev överfallna långt ute till havs. Det kan inte betecknas som annat än sjöröveri.

– Det fartyg som jag var ombord på blev främsta måltavlan för det militära angreppet eftersom de flesta medier fanns där och man ville slå ut alla medier.

– Runt vårt fartyg vad 14 militära fartyg, fyra attackhelikoptrar, en ubåt och attackdykare som överföll hjälpkonvojen. Det var grovt övervåld, sade Mattias Gardell när han passerat in i VIP-hallen på Istanbuls internationella flygplats. Han säger också att det fanns bilder ombord på hur en man blev skjuten i pannan, men att alla bild- och filmdokument som togs av de ombordvarande sannolikt har beslagtagits och förstörts av israelisk militär.


Glada miner i VIP-hallen på Istanbuls flygplats. Foto: BITTE HAMMARGREN

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren