Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Det drar ihop sig till Beirut Marathon. På lördag går loppet, eller snarare loppen. Den som inte orkar med en full mara kan springa en fun run på 10 km.

Jag var i Beirut under förra maran. Då passerade löparna militärens pansarfordon och de ”spanska ryttare” som skulle skydda känsliga platser för risken för bilbomber. Nervositeten var stor i Beirut inför den kontroversielle president Lahouds förestående avgång i slutet av november 2007. Många vädrade öppet sin rädsla för att maktvakuumet efter Lahoud skulle kunna leda till ett nytt inbördeskrig.
Nu blossade striderna upp först i maj 2008 när olika krafter högg varandra i strupen. Men emiren av Qatar trädde in som medlare och pressade fram en lösning.

Den här gången får jag betrakta Beirut Marathon på långt avstånd. Och jag måste erkänna att jag är mest intresserad av att höra hur det går för de löpare som tänker använda Beirut Marathon till att propagera för de asaiatiska hembiträdenas rättigheter. En stödgrupp laddar som bäst upp med banderoller och t-shirts som ska användas på lördagens lopp.
Affisch i Libanon.

Kampanjen i Libanon för att medvetandegöra landets medborgare om att även de hundratusentals filippinska och lankesiska pigorna har rätt till fridagar har bara börjat.
Human Rights Watch i Beirut jobbar för den kampanjen.
Katolska Caritas libanesiska medarbetare hjälper de mest utsatta rent konkret, bland annat med socialarbetare, advokater och ett skyddat boende för dem som rymt från sina arbetsgivare.
SvD berättade nyligen om det godtycke som drabbar de utländska hembriträdena i Libanon och Mellanöstern i stort. Tidigare skrev Gunilla von Hall om missförhållandena i främst Saudiarabien.

Lankesiska Manel hölls instängd som obetald
piga hos en familj i Beirut i nio år. Hon lyckades rymma och fick därefter
rättshjälp av den katolska hjälporganisationen Caritas i Libanon.
Foto: Bitte Hammargren

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren