Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Gamla hamnstäder är mycket liberalare än städer som ligger långt från kusten. Så är det i Saudiarabien, där kontrasten är stor mellan huvudstaden Riyadh, som omges av öken, och hamnstaden Jidda vid Röda havet.
Jidda har genom århundradena tagit emot muslimska miljoner pilgrimer från när och fjärran och har, som hamnstäder brukar, varit öppnare för influenser från utlandet.

Den trenden håller i sig. I dag har Jidda blivit hemmaarena för den saudiska rockscenen. De flesta banden sägs vara heavy metal och spelar långt från offentligheten. Men några rockband lyckas ändå sälja biljetter till sina spelningar, berättar New York Times utsände i Jidda. Och vissa – enbart manliga – musiker tar fram sina gitarrer på den mest populära cafégatan i Jidda.

Men det verkligt spektakulära är det nya kvinnliga rockbandet Accolade från Jidda som har lagt ut sin första låt på nätet, Pinocchio.
Illustration till Accolades första låt på MySpace.

Låten har snabbt hittat en publik. På MySpace ökade antalet nedladdningar av Pinocchio med flera tusen i timmen när jag kollade på måndagseftermiddagen.

Kameror, bilder och musik har det ultrakonservativa religiösa etablissemanget i Saudiarabien ett mycket laddat förhållande till. Kungariket har en bildstormande tradition, inte bara i moskéerna.
Därför kan de fyra kvinnliga musikerna i Accolade inte presentera sig på bild på MySpace eller ställa upp för fotografering. De kan inte ha offentliga spelningar.

Men den 21-åriga gitarristen Dina, som lärde sig spela som 16-åring, beskriver Saudiarabien, med dess unga befolkning, som ett land i snabb förvandling.

I guldsouken i Riyadh. Saudiskor som vill undvika att utmana etablissemanget visar inte gärna ansiktet för fotografer. Foto: Bitte Hammargren

Det pågår en kulturkamp med oviss utgång: mellan saudiska liberaler som vill bryta tabun och de ultrakonservativa som hämtar sin vägledning från det religiösa etablissemanget. Somliga inspireras av al-Qaida och underjordiska jihadister.

En kulturkamp pågår över hela det muslimska Mellanöstern. Också i Iran finns kvinnliga rockmusiker. I det Hamasstyrda, instängda Gaza har jag träffat rappare i tonåren.

I den saudiska miljön är det en utmaning att vara kvinnlig rockmusiker. Men på nätet får de fyra bandmedlemmarna glada tillrop av det jordanska rockbandet Figure of Fate i Amman:

Hey ladies
Thanks for the add and support!
Great work! can’t wait to hear more!

Accolade vill ge ut ett album. Tjejerna med piercade ögonbryn och jeans under sina långa svarta abayor drömmer om att spela inför publik, kanske till att börja med i grannlandet Förenade Arabemiraten. Och de söker en trummis. Fem killar har erbjudit sig, men Accolade siktar på att förbli ett tjejband.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren