Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

En daglig titt i den arabiska bloggosfären kan pigga upp den Mellanösternintresserade som vill ha alternativ till de stora amerikanska och brittiska medierna.

Tack och lov för oss som inte läser arabiska flytande skriver många arabiska bloggare på engelska – eller på franska, som i den arabiska västern, Maghreb.

En av mina favoriter är egyptiskan Mona Eltahawy, bosatt i New York, men ofta på resa.
Senast var hon i Damaskus, varifrån hon skriver om Obama Tshirt from ”Axis of Evil”.

I de myllrande gränderna i Damaskus Gamla stad – där besökaren lätt ramlar över t-shirts av den libanesiske Hizbollahledaren Hassan Nasrallah och där försäljarna bjuder ut prylar som kylskpåsmagneter föreställande en glatt vinkande syrisk president – hittade Mona Eltahawy en butik som skyltade med nytryckta Obama-tröjor.

Detta händer i en huvudstad som president Bush har stämplat som en del av Ondskans axelmakt – men som den tvärpolitiska Baker-Hamilton-kommissionen i USA vill ha dialog med och som Israel för indirekta fredsförhandlingar med (via Turkiet).

Syrien är ett sammansatt land, som Obamatröjan i Damaskus Gamla stad visar. Landet stöder Hizbollah – men det gör också många libaneser som inte själva är shiamuslimer, i likhet med den kristne ledaren Michel Aoun.
Syrien stödjer också det palestinska Hamas, men det hindrar inte Israel att förhandla om fred med Damaskus. Ett återlämnande av de av Israel ockuperade Golanhöjderna utgör ett grundkrav från Syriens sida, vilket också regimkritiker i Damaskus ställer upp bakom.

Syrien är också ett land med nära band till Iran, men den syriska diplomatin har nyligen öppnat sig åt andra håll.

Syrien har denna höst skickat en ambassadör till Bagdad (det var 26 år sedan sist). Bashar al-Assads regering har också, efter diplomatisk massage från Qatar och Frankrike, erkänt Libanons suveränitet i höst.

”Vad heter Syriens ambassadör i Beirut?” var i årtionden en kuggfråga som nybörjaren på Mellanöstern kunde gå bet på. Jag minns en högt uppsatt israel i Tel Aviv som skrockande berättade att han brukade testa nyanlända europeiska diplomater i Israel genom att ställa denna kuggfråga. Somliga avslöjade sin okunnighet genom att leta efter svaret, berättade min sagesman.

Men snart är det inte längre någon kuggfråga. Snart ska det gå att svara med namns nämnande. Ryktet säger att Syriens blivande man i Beirut kommer att vara kristen, även om utnämningen låter vänta på sig.

Och i Damaskus Gamla stad har det tidigare otänkbara inträffat att en blivande amerikansk president blivit ett namn att skylta med. Det finns en efterfrågan på Obamatröjor, berättar Nabih al-Saghir, ägare av Regnbågsbutiken för Mona Eltahawy.
De flesta av hans köpare är inte syrier, men butiksägaren gömmer inte undan t-shirten och berättar om alla de skäl till varför syrier gillar USA, eller åtminstone delar av det som USA står för.

Det ser ut som ett tecken i tiden. Det iskalla klimatet mellan Washington och Damaskus kanske går att tina upp.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren