Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Vill du titta in bakom kulisserna i Saudiarabien – en av världens mest konservativa stater – eller i länder som Syrien och Tunisien, varifrån svenska medier sällan rapporterar?
Eller vill du veta hur unga egypier dejtar varandra eller hur man roar sig i Beiruts nattliv? Vill du få en inblick i arabisk gaykultur? Eller få ett hum om hur fackligt aktiva organiserar strejker i Kairos industriområden?

Kanske politiken är din värld: Vill du hellre veta vad regimkritier – allt från liberaler till islamister som Muslimska brödraskapet – säger i sina hemländer?

I så fall ska du kika in i den arabiska bloggosfären. Den är vildvuxen och anarkistisk och följer inte alls det gängse mönstret i arabvärlden.
Bloggarna spränger det ena tabut efter det andra.

Det bloggas på modern standardarabiska (det gemensamma skriftspråk som ingen talar till vardags) och på de många olika dialekter som talas över arabvärlden, från Marocko till Irak.
Somliga skriver hellre på franska eller engelska – antingen för att de vill nå en västerländsk publik eller också för att de uttrycker sig bättre på dessa språk, efter att ha gått på utländska elitskolor.

I SvD:s Kulturbilaga K i dag, söndag, har jag gjort ett lätt svep över den arabiska bloggosfären. Här finns länkar till de sajter jag nämner där och ytterligare några.

Zouhair Yahyaoui

En som inte kan förbises är tunisiern Zouhair Yahyaoui, en ikon inom den arabiska bloggvärlden. Han avled i en hjärtattack 2005, blott 36 år gammal. Han skapade den satiriska sajten Tunezine, blev internationellt belönad, men dömdes till fängelse, anklagad för att ha spridit ”falska nyheter”.
Yahyaoui, som var brorson till en regimkritisk domare, lät nätanvändarna rösta på om president Ben Alis Tunisien var ”en republik, en monarki, ett zoo eller ett fängelse”. Han ska enligt Reportrar utan gränser uppgift ha torterats innan han släpptes.

I dagsläget hackar sig tunisiska myndigheter in på dissidenternas sajter och bedriver ren piratverksamhet på internet, meddelar den tunisiska människorättsaktivisten Siham Ben Sedrine.
Den tunisiske oppositionspolitikern Moncef Marzouki (t v) har till exempel fått sin sajt sönderhackad. Kolla gärna här ifall hans sajt är återställd eller om den är fortsatt kapad av nätpirater.

Moncef Marzouki, Foto: INGVAR KARMHED

I Egypten lade bloggaren Wael Abbas, som SvD berättat om tidigare, fram bevis på den omfattande polistortyren i Egypten. Det har gett honom hjältestatus. En annan som skriver om polisbrutalitet i Egypten är Nora Younis.


Abdel Karim Nabil Suleiman – eller Karim Amer som han blivit känd för – när han fördes bort från domstolen i Alexandria, där
han dömdes för att ha hädat islam och förlämpat Egyptens president
Hosni Mubarak
.

Men bloggaren Karim Amer skakar galler i den egyptiska öknen sedan två år tillbaka.

I Saudiarabien greps nyligen den prisbelönte poeten och bloggaren Roshdi Algadir. Enligt arabiska människorättsaktivister ska han ha tvingats skriva på en ett papper om att han aldrig mer ska publicera sig på Internet. Anledningen till gripandet sägs vara en dikt han publicerat på sin blogg.

Tillslagen sker i en katt- och råttalek där bloggare och nätanvändare hittar nya knep för att komma runt Internetcensuren. Och detta pågår självklart inte bara i arabvärlden. I icke-arabiska Iran släcktes nyligen miljoner webbsidor.

Men säkerhetstjänsternas nätjägare har ändå svårt för att i det långa loppet stoppa bloggarna vars kompott är blandad, rörig och ibland rolig.

En ung jordanier, Fadi Zaghmout, skriver frejdigt om bland annat det överdrivna talet om oskuldens betydelse och det märkliga fenomenet att spruckna mödomshinnor opereras in av svenska läkare. Han kallar sin sajt The Arab Observer.

24-åringen bakom Saudi Jeans, som jag tipsat om tidigare, ger en inblick i Saudiarabien med dess många paradoxer. Läsvärt!

En som rör sig ledigt och yrkesmässigt i den arabiska bloggosfären är den svenska journalisten Alexandra Sandels. Hon arbetar i Beirut för nättidningen Menassat, som bevakar arabiska medier.
Här kommer några av Alexandra Sandels bloggtips:

* The Arabist är en bra
startpunkt for den som är intresserad av kultur och politik i
arabvärlden, särskilt i Egypten och Nordafrika.

* Systerbloggen Arabawy.org, som drivs av journalisten Hossam El-Hamalawy, har
”oerhört bra koll på Egyptens arbetarrörelser” och brukar uppdatera
information om arbetarprotester och strejker.

* Från Libanon tipsar Alexandra Sandels om exempelvis Blacksmiths of Lebanon. Men, som hon tillägger, ”pressen i Libanon är betydligt friare än i de flesta andra arabländer, även om måga tidningar har en stark politisk agenda”.
– Så det blir mindre bloggläsande för mig i Libanon än i till exempel Egypten och
Syrien, säger hon.


Oppositionella inom den breda Kifayarörelsen demonstrerar i Kairo.
Foto: Bitte Hammargren

* En inblick i Egyptens politiska liv ger Ana Ikhwan (Jag är en broder) som drivs av den unge framgångsrike journalisten Abdel Moneim
fran Muslimska Brödraskapet i Egypten. Den som är slängd i arabiska kan här ta till sig en ung ”liberal muslimbroders” syn på mänskliga rättigheter, politik och läget för yttrandefriheten i Egypten.

* En sajt berättar om hur det är att leva som ung liberal tjej i dagens Egypten: om dejting, sexuella trakasserier och om hur man får tag på alkohol under Ramadan.

* Den
syriske människorättsaktivisten Mohammad al-Abdallah skriver i sin nya blogg ”Rayhe w mish raja3” (Jag sticker och kommer inte tillbaka) om Syriens trassliga politiska landskap och om dem som hamnar i säkerhetspolisens garn.

* Black
Iris
rapporterar om vardagslivet i Amman, som till exempel om rökförbudet på restaurangerna.
– Här lär man sig att Jordanien inte
bara består av öken , Petra och tristess, kommenterar Alexandra Sandels från Beirut.

Och så fanns det en bloggare i Gaza som belönades med det fina Martha Gellhornpriset i somras men som har blivit mycket tystare sedan han skulle återvända hem.
Mohammed Omer med sin Rafah Today ville ge röst åt de röstlösa.
Mer om Mohammed Omer kommer i nästa inlägg på SvD:s egen Mellanösternblogg.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren