Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Den internationella vapenhandeln följer sina egna lagar och sin egen logik. Den hör till realpolitikens värld, som ofta ligger långt bort från de politiska proklamationernas arena.

Tidningen Haaretz berättar i dag att israeliska vapenhandlare sålt krigsmateriel till länder som Israel definierar som fiender.

Israels försvarsdepartement ska ha gett sitt tysta godkännande till affärer med stater som Irak, Libyen och Jemen, säger Haaretz källor. I Irak handlar det om affärer med det kurdiska självstyret i norr.

En åklagare, Menachem Mazuz, lade nyligen ned en förundersökning mot en amerikansk-israelisk medborgare vars företag, Kurdistan Development Organization (Kodo), misstänks för illegal vapenhandel med Irak, berättar Haaretz nättidning. Kodo är registrerat i Schweiz.

Kodo hade tidigare en israelisk tolvtaggare, Dani Yatom, som delägare. Yatom är mest känd som underrättelsetjänsten Mossads förre chef. Efter att han lämnat den posten blev han, fram till i somras, knessetledamot för Labour. Polisens talesman säger dock att Dani Yatom går fri från misstankar om illegal vapenhandel.

Förundersökningen inleddes på basis av uppgifter om att israeliska tillverkare exporterat materiel till uppbyggnaden av den nya flygplatsen i Arbil i irakiska Kurdistan. Kodos personal uppges också ha utbildat kurdiska säkerhetsstyrkor. Det förefaller ganska sannolikt.

Herde på landsvägarna i Kurdistan – utan någon vägspärr i sikte.

Foto: FADI YENI TURK


Skillnaden mellan den nya flygplatsen i Arbil och vanliga vägspärrar i irakiska Kurdistan är minst sagt slående. På flygplatsen är säkerhetsrutinerna mer som de israeliska eller amerikanska, där varje inresande blir fotograferad vid passkontrollen.
Men på vägarna i irakiska Kurdistan hör säkerhetstänkandet mer hemma i det förra århundradet, där peshmerga (kurdiska soldater) som kollar pass och stoppar bilar inte har någon som helst datauppkoppling och lättare släpper igenom den som talar vänligt till dem på kurdiska än arabisktalande resenärer

I det kurdstyrda norra Irak kan utländska säkerhetsföretag göra affärer. Och israelisk-amerikanska Kodo anses vara intresserat av att bygga ut sin marknad i irakiska Kurdistan.

”Laura Rozen wrote this week in Mother Jones, a U.S. weekly, that Kodo was vying for a 20 percent stake of a $300 million budget. Its activity in the Kurdish territory ended after it received information that Iranian agents might try to harm Israelis,” fortsätter Haaretz.

Enligt Haaretz ska Israels försvarsdepartement ha godkänt försäljning av skottsäkra västar till Jemen samt till överste Qaddafis Libyen. Försvarsdepartementet uppges tidigare ha gett grönt ljus till förhandlingar om export av israeliska stridsflygplan till Jemen, men den affären blev inget av.

Begreppet ”fiendeländer” är en kvarleva från de brittiska undantagslagarna i det gamla mandatområdet Palestina. Det är det israeliska finansdepartementets sak att definiera vilka länder som är fiendemakter.
Försvarsdepartementet i Israel kommenterar Haaretz uppgifter med att ”ministeriet följer lagen men ger inga kommentarer till vapenföretagens handel”.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren