Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly befinner sig på resa i irakiska Kurdistan tillsammans med partivännen Ulla Hoffmann, som var partiledare en kort tid efter Gudrun Schymans avgång.
Ulla Hoffmann har sedan länge tagit till sig kurdernas sak och tilldelades priset Årets Kurdvän 2008. Hon har varit i irakiska Kurdistan tidigare. Men Lars Ohly befinner sig på ny mark.

Det är intressant att riksdagens mest USA-kritiske partiledare besöker Iraks mest USA-vänliga region.
Visserligen hade USA-flaggorna och bilderna av president Bush försvunnit från vanliga hem i Kurdistan när jag var där i våras.
Men kurderna i norra Irak har erbjudit USA både permanenta baser och de har – mot Bagdads vilja – klubbat igenom sin egen oljelag som öppnar dörrarna för utländska oljebolag.

Gissningsvis har Lars Ohly och premiärministern för Kurdistans region, KRG, Nechirvan Barzani, en del att tala om när de möts i Arbil eller Hewler som kurderna föredrar att kalla staden.
Hoffmann och Ohly meddelar att de ska träffa också invånare på gräsrotsnivå: studenter, kvinnoorganisationer och kristna minoriteter.
Vänsterpartisterna åker också till Halabja, staden vid gränsen till Iran, där omkring 5 000 gasbombades av Saddamregimen som ”straff ” för att de ansågs vara femtekolonnare och hjälpa Iran i slutet av 80-talets Iran-Irak-krig.

Överlevande i Halabja efter Saddamregimens gasbombningar mot staden 1988.
Foto: FADI YENI TURK

Även om Halabjaborna är sunnimuslimer, som de flesta av Iraks kurder, märks inflytandet och kontakterna med Iran starkt i staden. Samtidigt är många Halabjobor bittra över att KRG:s ledare utnyttjar deras lidande politiskt utan att göra mycket för rehabiliteringen och upprättelsen för de överlevande offren för Saddams folkmordspolitik. ”Halabjaborna är islamister”, sade en kurd från Arbil under mitt besök i staden. Han vägrade äta på en restaurang i Halabja.

I samband med Ohly-Hoffmanns besök ska KRG ha en kampanj i hela Kurdistan för att uppmärksamma kvinnors rättigheter och, som det heter, ”eliminera våldet mot kvinnor”.

Dubbla signaler i Arbil: kvinnor skyndar genom gränder som anonyma skuggor – eller lyser på affischerna som lockande förförsikor. Foto: FADI YENI TURK

Det ska bli intressant att se om Ohly och Hoffmann kommer att besöka den hedersmördade Pelas grav. Fallet Pela – flickan som fördes från Sverige för att bli dödad av sina släktingar i irakiska Kurdistan – var inte känt bland socialarbetare som jag träffade i Kurdistan i våras.
Hedersvåldet mot kvinnor har på senare tid ökat i Kurdistan, visade de skrämmande siffror som jag tog del av där. Även om många på ledande nivå uttrycker sin avsky för hedersvåldet berättar kvinnor i förtroende att det är sämre ställt i praktiken.

– I vår kultur ses flickorna och kvinnorna som bärare av familjens heder. Om en flicka blir förälskad och träffar sin pojkvän ute och om hon skulle förlora oskulden före äktenskapet, så kommer hennes familj att döda henne, sade en socialarbetare på Asouda, en frivilligorganisation som försöker hjälpa hotade kvinnor.

Enligt lagen i Kurdistan ska hedersmord numera jämställas med vanliga mord.
– Det kan se positivt ut för Kurdistan, men problemet är att lagen inte tillämpas, betonade parlamentsledamoten Pakhshan Zangana för mig när jag besökte henne i Suleimania.

Pakhshan Zangana
Foto: Bitte Hammargren

– Jag tror inte att majoriteten i Kurdistans nya parlament stöder reformen. Utvecklingen går bakåt, särskilt när det gäller kvinnornas ställning. Men Kurdistans premiärminister Nechirvan Barzani stöder oss, sade Zanganan.

Men alla ledare gör det uppenbarligen inte. Jag träffade en gömd kvinna som var hotad till livet av sin pappa. Han hade utfäst en belöning på 20 000 dollar till den som mördade dottern, vilken ansågs ha dragit skam över familjen efter en otrohetsaffär. Pappan, visade det sig, var en inflytelserik man i Kurdistan. Enda räddningen var om kvinnan kunde få asyl i tredje land – dock inte l Sverige. Här har den mäktige mannen släktingar.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren