Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Iraks mäktigaste man, den persiskfödde storayatolla Sistani i den heliga staden Najaf, har gett sitt godkännande till den nya säkerhetspakten mellan USA och Irak.
Också tunga namn i den islamiska republiken Iran, som den irakiskfödde ayatolla Shahroudi, har välkomnat säkerhetsavtalet eftersom det ses som en garanti för regeringen Malikis överlevnad.


Shahroudi – född i Irak men ett tungt namn i Teheran – ses här tillsammans med Irans president Ahmadinejad (Foto: AP)

I det irakiska parlamentet i Bagdad blev det dock ingen promenadseger för premiärminister Maliki och hans koalitionsbröder på onsdagen.
Oppositionella shiapolitiker som stöder den forne rebelledaren Muqtada Sadr eller Fadhilapartiet – som är stort i Basra i söder – såg till att parlamentsdebatten blev stormig historia. Nyhetsbyrån AP berättar om hur en Sadrtrogen parlamentariker försökte slita manuset ur handen på en annan folkvald som skulle läsa upp säkerhetsavtalet med USA. Utrikesminister Hoshyar Zebaris säkerhetsvakter fick gripa in.

Taktiken hos oppositionen i Bagdad är att försöka förhala debatten så att säkerhetspakten med USA inte ska bli godkänd innan muslimerna börjar firandet av Offerfesten, Eid al-Adha, i början av december. Då väntas många troende i det irakiska parlamentet delta i den årliga pilgrimsfärden till Saudiarabien.
Men säkerhetspakten tros ändå gå igenom före årsskiftet, eftersom regeringen i Bagdad har en gedigen majoritet i parlamentet.
Och så har ju storayatolla Sistani – född i Iran men ett tungt namn i Irak – gett grönt ljus.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren