Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Iraks regering har efter elva månaders manglingar godkänt ett nytt säkerhetsavtal med USA. Att en överenskommelse var nära förestående antydde också Iraks människorättsminister Wijdan Mikhail när SvD träffade henne för en intervju i veckan.

Wijdan Mikhail på Stockholmsbesök.
Foto: BITTE HAMMARGREN

Avtalstexten går nu vidare till parlamentet i Bagdad, där den måste godkännas för att träda i kraft. Samtidigt kan den bakbinda Barack Obama, som har lovat sina väljare att USA ska ta bort sina stridande förband från Irak senast sommaren 2010. Nu får USA-trupperna rätt att stanna till slutet av 2011. Men det behöver inte vara en diametral motsättning. Obama har inte lovat att alla USA- trupper ska vara ute ur Irak inom 16 månader, utan bara stridande förband.

USA har långsiktiga intressen i Irak, främst oljan. Det framhöll en annan irakisk besökare i Sverige nu i veckan, den förre oljeministern Issam Chalabi. Den forne ministern, som lämnade Saddams regering 1990 efter ockupationen av Kuwait, är starkt kritisk till att de internationella oljebolagen nu är på väg att ta tillbaka vad de en gång förlorat i Irak. Mer om det hittar du i den här SvD-artikeln om hur USA vakar över oljan.

Nu har Irak snart sex år efter USA:s invasion inte lyckats komma upp till sin för-invasions-nivå i oljeproduktionen. Men landet producerar ändå drygt 2 miljoner fat om dagen. I och med årets höga oljepriser ger det klirr i kassan i Bagdad. Hur kan det då komma sig att elektricitet fortfarande är en bristvara i hushållen i Irak? Vart tar oljeinkomsterna vägen?

Iraks förre oljeminister Issam Chalabi förklarar denna brist främst med den omfattande korruptionen:
– Titta på USA-kongressens hemsida över Accountability. Kolla rapporterna från IAMB, en övervakningskommitté som FN har inrättat.
– Kolla rapporter från olika håll över smuggling, förskingring och korruption.
Irak ligger på nästnäst sista plats i International Transparencys rankinglista över korruption i världen, som 178:e av totalt 180 stater.
Bara i Somalia och Burma är mer korrumperade, enligt denna föga smickrande lista.

De svartröda staterna på International Transparencys karta nedan – som Irak, Somalia och flera afrinska stater – är de mest korrumperade:

Wijdan Mikhail, Iraks minister för mänskliga rättigheter, ger fler förklaringar:
– Vi har problem med ledningarna och kraftverken. Terrorister har bombat elnätet. Det är överbelastat. Men korruptionen är också en stor del av problemet. Det är en stor fråga, som inte kan lösas över natten. Vi måste få lagar mot korruption.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren