Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Hur gör vi för att vinterförvara vår Peace-ros som just nu står på vår balkong i en lerkruka? /Margreth Krasse

Svar:

Det finns två sätt att vinterförvara en ros i kruka. Antingen utomhus, väl inbäddad mot kyla och väta. Bor ni i Stockholmstrakten eller i milda växtzoner längre söderut så kan rosen klara sig på balkongen i värmen från en husvägg och skyddad från regn och snö. Men i så fall bör också krukan vara frosttålig och det är nog inte er terrakottakruka. Peace är en härdig sort så i en annan kruka kan den klara sig. Svep då in hela krukan först i fiberduk och sedan i bubbelplast eller i en trasmatta, ett gammalt överkast eller liknande. Ställ den också ovanpå något som skyddar mot kylan underifrån.

Det är inte vintern utan våren som brukar ta kål på krukodlade rosor. Mars-april är värst, då kan de faktiskt frysa ihjäl. Och det beror på växlingen mellan värme och kyla. När vårsolen gassar på dagarna börjar rosen växa och skjuta nya skott och till och med knoppar men när det sedan blir minus 10 på nätterna fryser de nya skotten bort. Av den anledningen ska ni inte heller ha för bråttom med att ta fram rosen ur vinterförvaringen utan vänta tills nätterna blivit mildare.

Det andra, och betydligt enklare, alternativet är att ställa in terrakottakrukan i ett mörkt och kallt (4-5 grader), men frostfritt utrymme. Vänta så länge som möjligt och ställ roskrukan under tak nu på hösten så den inte blir genomdränkt av höstregnen. Gör bara inte misstaget att flytta in rosen i rumstemperatur. Den behöver en kall vintervila och bara ytterst lite vatten under viloperioden. Ta fram krukan på våren ur vinterförvaringen och vänta ett par veckor innan ni beskär rosen. Det gör ni lämpligen vid samma tidpunkt som för vanliga trädgårdsrosor, det vill säga när björkarna får musöron på våren. Vattna försiktigt på våren för att inte riskera att dränka rosen när den vaknar till liv och börjar växa igen. Då är det också läge att plantera om den i ny, fräsch och välgödslad rosjord. Eller bara krafsa bort översta jordlagret och fylla på med kogödsel upp till krukkanten.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.