Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har stora problem med sorkar. Trädgården ligger omgiven av åker- och ängsmarker. Jag tror att det är flera olika typer av sorkar. En del gör gångar med öppet ingångshål, andra täcker hålen med jord, men alla lägger upp små högar av porös jord. Jag har tagit några i fällor i trädgårdslandet. Men mitt största problem är att sorkarna gnager av barken på träden. Jag har förlorat flera äpple- och päronträd och det är trist, särskilt om träden hunnit bli 10-15 år och börjat ge lite frukt. Jag har odlingarna vid mitt fritidshus, så jag kan inte ha kontinuerlig tillsyn. Kan man behandla stam och rötter med något preparat eller genom beläggning vid planteringen? Finns det några andra förslag? /LAIG

Svar:

Det  faktum att vi delar våra trädgårdar med en hel del vilda djur är något vi får leva med. Min vän sork- och mullvadsexperten Göran Eriksson misstänker att du nog har flera besökare i trädgården. De öppna hålen är sannolikt gjorda av sork, de med små högar är mullvad och de som gnager bark är troligen hare. Sorkar äter också rötter under jord, något som märks när växter vissnar och dör.

Träden skyddar du bäst med stamskydd av plast eller nät. Du kan också fästa hönsnät på bambukäppar runtom träden i en ganska vid cirkel.

Att bli av med sork i trädgården är inte lätt. Det finns batteridrivna stavar att köpa som låter och vibrerar så att sorkarna skräms bort. Påstår i alla fall tillverkarna.

Mullvad får du fortsätta jaga med fällor. Det verkar ju också fungera ganska bra hos dig.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.