Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en fantastisk jättestor hibiskus i självvattnande kruka. Den får massor av nya blad hela tiden, fortfarande i december, men inte en blomma i år. Något är bevisligen galet men vad? /Aja

Svar:

Två frågor först: Får hibiskusen tillräckligt med ljus nu på vintern? Har du gödslat mycket?

Om en växt får för mycket kväve (som finns i de allra flesta gödselmedel) brukar den främst ägna sig åt att producera bladmassa. En hibiskus behöver gödsling varje vecka under vår och sommar, särskilt när blomknopparna har börjat komma. Men inte lika mycket när den vilar. Den behöver också mycket ljus, gärna extra lampljus på vintern. Därtill värme, absolut inget kalldrag, och lagom mycket vatten. Hibiskus älskar också hög luftfuktighet. Orkar du så kan du duscha plantan dagligen. Blir det för torrt omkring den kan den drabbas av spinn och har du då fått blomknoppar kan du räkna med att de faller av.

Om alla dessa förutsättningar är på plats sätter en hibiskus blomknoppar med regelbundenhet.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.