Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi planterade i våras en äkta kastanj på vår tomt som ligger i växtzon 2 tror vi, vid Vallentunasjön på ganska skyddad plats. Vi vet att det måste skyddas och täckas för vintern. Vi undrar när senast måste det göras och måste vi skydda stammen också? Vad ska vi använda för material? /Lea Martinez

Svar:

Är det en pytteliten trädplanta kan ni ju bädda in den i halm eller något liknande och sedan förankra det runt plantan med säckväv som ni binder fast. Men om det är ett mindre träd låter det sig knappast göras. En äkta kastanj som växer i zon 2 på en vindskyddad sydsluttning kan dock mycket väl klara sig. Kanske inte växa upp till ett stort och ståtligt, ekliknande träd men väl till ett stiligt mindre prydnadsträd. Och skulle trädet frysa ner någon vinter kan det likväl komma igen till våren och skjuta nya skott. I så fall kanske det inte blir ett kastanjeträd utan snarare en ”kastanjebuske”. Det handlar ju ändå om ett träd som växer naturligt i länderna kring Medelhavet.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.