Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har byggt en pergola i trä som går upp från parkeringen cirka fem meter till entrén och vid varje stolpe planterade vi i höstas olika sorters klematis. Svårt att säga om de har överlevt men vi har i alla fall inte klippt bort det vissna. Ska vi göra det nu på våren innan de börjar växa? /Lena W.

Svar:

Klematis beskärs lite olika, beroende på vilken sort det handlar om. Förhoppningsvis har ni sparat växtetiketterna så ni kan kolla vad de olika sorterna heter. Därefter kan ni lätt googla fram vilken beskärningsgrupp de tillhör. I princip brukar de delas in i tre olika beskärningsgrupper:

1. Tidigblommande klematis, det vill säga sorter som blommar före midsommar på den torra och till synes helt döda fjolårsveden. Hit hör många småblommiga klematis som Clematis alpina, C. sibirica och C. montana. Sådana ska man inte beskära hårt på våren eftersom man då klipper bort de skott som ska bära blommor på försommaren. Däremot kan det vara läge att putsa bort döda och torra delar och kanske gallra lite efter blomningen om klematisen har spritt ut sig för mycket på sin växtplats.

2. Storblommiga klematissorter som både blommar på fjolårsveden och på årsskotten, det vill säga de rankor som växer fram i år. De brukar blomma först på gammal ved i maj-juni, under förutsättning att grenarna har överlevt vintern. Och därefter blommar de flesta en gång till längre fram på sommaren. Den här typen beskärs bara lite lätt på försommaren efter den första blomningen. Om man skär ner den radikalt på våren blir det ingen försommarblomning alls och det är ju synd. De mår också bra av att få lite gödsel efter första blomningen. Vanliga sorter i den här gruppen är exempelvis ’The President’ och ’General Sikorski’ samt de välkända ”damerna” ’Madame Le Coultre’, ’Mrs Cholmondeley’ och ’Nelly Moser’.

3. Alla som börjar blomma efter midsommar hör till den tredje beskärningsgruppen. Hit hör bland andra den mycket vanliga storblommiga blåvioletta ’Jackmanii’ samt ’Cardinal Wyscynski’, ’Rouge Cardinal’ och ’Blue Angel’. Men även småblommiga viticellaklematisar som exempelvis ’Alba Luxurians’ och många andra. De här högsommarblommande klematisplantorna ska varje år beskäras ganska hårt (20-50 cm ovanför marken) eftersom de blommar på de rankor som växer fram under sommaren. Beskärningen kan göras antingen tidigt på våren eller efter blomningen på hösten, ungefär som perenner.

Den mycket vanliga vita småblommiga klematisen som i trädgårdsbutikerna brukar heta antingen ’Summer Snow’ eller ’Paul Farges’ är en kinesisk hybrid av skogsklematis, Clematis vitalba, och brukar normalt inte behöva beskäras. Men om man vill förnya den eller om den har spritt ut sig lite väl mycket kan man skära ner den rejält till ett par, tre decimeter över marken tidigt på våren. I så fall ska man dock inte räkna med någon blomning den sommaren.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.