Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har haft ett litet olivträd hela sommaren, ute på balkongen. Det har vuxit till sig ordentligt och verkar ha stortrivts. Men nu har det börjat tappa bladen, i princip ända sedan vi tog in det i november. Vad ska vi göra, det kan ju inte stå ute i kylan hela vintern?

/Hasselbergs

Svar:

Jag skulle inte oroa ihjäl mig än. Det är naturligt att olivträd fäller blad när de står lite väl torrt och mörkt inomhus under vintern. Även om trädet är placerat vid ett söderfönster kan det uppstå ljusbrist så här års, olivträd är ju städsegröna växter som behöver en ljus växtplats året om. Försök att ställa ert träd i det svalaste rummet, långt ifrån ett element, och skaffa bums någon form av belysning till trädet. Enklast är att hänga upp en lampkabel, kanske i gardinstången eller på något annat sätt ett par decimeter ovanför trädet, och skruva fast en lågenergilampa i lamphållaren. Efter det kommer nog olivträdet att återhämta sig från ljusbristen och värmechocken inomhus.

Vattna försiktigt nu under vintern, känn först efter med ett finger att jorden inte är blöt. Precis som ni för övrigt bör göra med era andra krukväxter. Sedan kan ni plantera om trädet till våren eller bara byta ut översta jordlagret i krukan. Men ha inte för bråttom med beskärningen utan vänta hellre tills i maj-juni. Det är nämligen inte omöjligt att nya blad bryter fram på till synes helt döda grenar.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.