Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har tyvärr varken trädgård eller odlingslott men beslöt ändå att prova odla potatis i hink på min balkong. Läste allt jag kunde hitta om ämnet på internet. Införskaffade hinkar, jord och sättpotatis av sorten Toluca som ska vara ekologisk. Förgrodde i fönsterkarmen och satte efter några veckor ned dem i hinkarna. De sköt iväg som raketer med en gång. Efter en vecka var de tio cm höga. Jag har fyllt på med jord allt eftersom de har växt. De står på en solig balkong. De verkar trivas för de växte explosionsartat. Nu är de 1,60 höga – inte klokt! Och ingen blomning syns till än. Jag har inte gödslat. Bara använt vanlig planteringsjord. Frågan är om det blir något av dessa monsterpotatisar? /Helena Sjölander

Svar:

Förmodligen inte, det blir nog bara blast. Eller möjligen pyttesmå potatisar. Det är helt enkelt för mycket näring i jorden. Den planteringsjord som du har använt är färdiggödslad för att passa andra, mer näringskrävande växter. Potatis vill växa i mager jord med mycket sand. Man ska aldrig någonsin gödsla potatis; om det alls blir några blir de inte goda. Nästa år kan du blanda i 50 procent ren sand i blomjorden eller köpa mager såjord om du vill odla potatis på balkongen igen.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.