Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Mina rosor, som såg så fina ut i början av sommaren, verkar nu ha tappat livslusten. Rosorna är cirka sju år gamla och står i mycket sol på Österlen, i huvudsakligen sandjord. De få rosenknoppar som dyker upp blir ofta bruna och fula och orkar inte slå ut. Det gäller båda klätterrosor och buskrosor. Vad kan jag göra? Kan jag klippa ned dem hårt nästa vår?

/MJA

Svar:

Det första jag skulle göra är att plantera om rosorna i mustigare jord än er sandjord. Mycket få rosor trivs och blommar i sandjord. De föredrar mullrik, lerhaltig och näringsrik jord. Gör det nu till hösten när rosorna är i vila, men i god tid innan tjälen slår till. Rosor som höstplanteras får ett bra växtförsprång framför vårplanterade rosor. Idealiskt skulle rosornas rötter kapas av med en spade i en cirkel på ca 30-40 cm runt plantan någon månad före omplanteringen. Det gör att nya rötter hinner växa ut och att rosen får bättre förutsättning att klara en flytt. (Ett alternativ är att göra denna rotbeskärning på hösten och sedan vänta till våren med att gräva upp och flytta plantorna.)

Jag skulle också beskära rosorna ganska rejält innan de flyttas, och även ta bort eventuella blad och knoppar som sitter kvar. Sedan gör du den stora årliga beskärningen på våren, ungefär när björkarnas löv är musöronstora.

Gräv en cirka 50x50x50 cm stor planteringsgrop för varje rosplanta. Se till att ympstället hamnar minst tio cm under jord, annars kan rosen frysa bort under vintern. Eftersom ni har sandjord kan du räkna med att rosorna automatiskt får en bra dränering. Räkna med en säck rosjord per planta. Fyll först halva innehållet i gropen och forma till en liten kulle. Placera rosen på kullen och sprid ut rötterna nedåt. Strö över en näve benmjöl, fyll igen gropen med resten av jorden och vattna. Stampa till rejält på jorden så att det inte bildas några luftbubblor nere vid rötterna, men låt det översta jordlagret ligga lite luftigt.

Längre fram, när tjälen har börjat gå ner i jorden, är det dags att kupa rosorna, det vill säga skydda dem mot stark kyla. Bäst är att lägga på kompost eller ny rosjord ett par decimeter, eller så mycket som möjligt kring roshalsen. På klätterrosor är det extra viktigt att kupa väl, så att plantan överlever även om grenverket skulle frysa ihjäl.

Glöm sedan inte att gödsla rosorna på våren. Rosor är jättehungriga och kogödsel på hösten eller tidigt på våren är bara förrätten på deras sommarmeny. Fortsätt att gödsla med andra medel – rosengödsel, benmjöl, chrysan, algomin eller annat. Men ge ingen kväverik gödsel efter början av juli. Därefter börjar rosorna förbereda sig inför vintervilan och ska helst inte fortsätta stimuleras att spruta fram nya skott som inte hinner förvedas innan vinterkylan slår till. Om du vill kan du då i stället ge dem lite höstgödsel, PK-gödsel som främst innehåller fosfor och kalium. Och för dig som har sandjord är det extra viktigt att tillföra mycket mull till rosorna. Kompostjord och kogödsel rekommenderas varje vår!

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.