Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

På många ställen utmed vägarna, både större motorvägar och mindre vägar på landsbygden, ser man så här års stora bestånd av vanlig, blåblommande lupin. Jag vill gärna ha ett sådant bestånd i trädgården. Men jag har hört varningar för detta, av personer som anser att lupinen är ett svårbekämpat ogräs, som dessutom sprider sig kraftigt. Detta har jag svårt att tro, lupinens frön kan ju bara falla nedåt, möjligen sprätta lite åt sidan när frökapslarna spricker. Inte alls som t ex maskrosen, med sina flygande frön som vinden kan föra hundratals meter från växtplatsen. Är det i detta avseende, och med tanke på växtens härdighet, skillnad mellan den vanliga, vilda lupinen med blå blommor, och s k Russell-lupiner som finns i flera olika färger? Jag bor i Blekinge, växtzon 1 eller 2. /Göran Vesterlund

Svar:

Jag försäkrar dig, fröna kan både sprätta iväg och blåsa iväg, och successivt kan därför lupinbestånd ta sig fram över stora områden. Det stämmer således att det finns all anledning att varna för dem i en trädgård. Läste någonstans att själva namnet som ju härstammar ur latinets lupus, varg, skulle syfta på att lupiner förstör jordens bördighet på liknande sätt som vargar förstör tamboskap…

Lupiner är för all del vackra under den korta tid då de blommar, men de ser skräpiga ut ner de vissnar ner. (Dessutom luktar de ganska illa, vilket man upptäcker när man plockar in dem till vaser inomhus.) Inga andra växter klarar sig i längden i närheten av lupiner, de konkurrerar ut det mesta. Så man ska vara medveten om att lupinerna kan bita sig fast och sprida sig i trädgården till den grad att de kan ta över. Om man ändå vill ha lupiner bör man klippa bort alla fröställningar så snart de har blommat över. Om inte annat så av omtanke om grannarna. Dessutom är fröerna giftiga, vilket kan vara en annan orsak till att inte odla dem i sin trädgård.

Det är inga problem med härdigheten för russellhybrider, även kallade regnbågslupiner. Var bara medveten om att när de frösår sig får de nya plantorna inte samma färger som moderplantan. Färgnyanserna blir svagare – en röd lupin blir rosafärgad, en violett blir ljusare violett osv. För att få exakt samma blomfärg måste lupinen förökas vegetativt.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.