Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Kan man spara tomatfrön från tomater och hur gör man då? En odlarkamrat fick en hel mängd tomatplantor i sitt land i våras från övervintrande tomatfrön. Vad gäller för gödsling av tomatplantor? /Bengt

Svar:

Det är inte alla tomatsorter som man kan fröföröka, men om det inte handlar om en steril hybridsort utan en riktig namnsort brukar det gå hur bra som helst. Låt först tomatens blöta fröer torka upp på ett hushållspapper i rumstemperatur. Förvara dem sedan torrt och svalt i papperspåsar under vintern och så tidigt på våren, i mars-april, gärna i miniväxthus och under extra belysning. Tomatexperten Åke Truedsson har ett annat och lite mer proffsigt tillvägagångssätt som du kan läsa mer om ifall du blir medlem i hans tomatklubb på nätet. Där sprids också fröer av goda och odlingsvärda tomatsorter mellan odlingsroade människor.

När det gäller gödsling är flytande medel att rekommendera, lätt att vattna ut i tomatjorden. Vanlig krukväxtnäring som används till blommande krukväxter inomhus fungerar perfekt även för tomater som ju också skall uppmuntras till riklig blomning. Du kan förstås också gödsla med speciell tomatgödsel eller Blåkorn och hönsgödsel. Men tänk på att de två sistnämnda är mycket kväverika så du kommer att få massor av blad, men tomatsmaken kan påverkas. Och gödsla inte så mycket nu på sensommaren, då är ju tomaterna färdigbildade och för mycket gödsel i kombination med ojämn vattning brukar orsaka att de spricker.

 

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.