Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

När är det lämpligast att beskära en trollhassel? Jag bor i Harplinge utanför Halmstad. För något år sedan klippte jag några grenar för drivning inomhus men fick känslan av att det kanske inte var rätt tidpunkt.

/Barbro Ericsson.

Svar:

Trollhassel, Hamamelis, är en buske med raka grenar och vanligtvis gula tofsliknande blommor på bar kvist, som sällan behöver beskäras. De brukar börja blomma redan mitt i vintern och fortsätter sedan hela våren. Om busken blir alltför skrymmande är det lämpligast att bara gallra bort de äldsta grenarna.

Många förväxlar trollhassel med ormhassel, Corylus avellana ’Contorta’, en buske med vridna, nästan korkskruvsliknande grenar och blomhängen på våren. Den är mer knepig att beskära, eller snarare: att gallra så det blir ett snyggt resultat av framfarten med sekatören. Man bör nästan ha en konstnärs blick för att skulptera fram busken. När man tar ett steg bakåt ska man helst inte kunna se hur den är beskuren. Ofast är det bäst att inte beskära den alls. Fast om den skjuter raka grenar ska de förstås bums kapas. Numera finns det rotäkta ormhassel men äldre exemplar brukar vara ympade på vanlig hassel och om man inte oförtrutet skär bort de raka rotskotten riskerar man att så småningom få en vanlig hassel och ingen krokig ormhassel.

Kvistar av både trollhassel och ormhassel kan du mycket väl ta in på våren och driva fram inomhus, gärna tillsammans med tulpaner.

 

 

 

 


Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.