Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har ställt mina pelargoner i källaren, mörkt och 5 grader. Det verkar som om de flesta lever. När ska jag flytta upp dem till ljus och värme?

/Lena Lagerdahl

Svar:

Ja, nu är det dags att ta fram pelargonerna från den svala vinterförvaringen, och både plantera om och klippa ner dem så att de får en chans att växa till sig på ett snyggt sätt utan att bli så vinterrangliga (vilket de blir på grund av ljusbristen). Slutet av februari, början av mars är startskottet om man vill att de övervintrade pelargonerna ska se frodiga och fina ut lagom till sommarstarten i början av juni.

Nu är det viktigt att de får ordentligt med ljus under perioden då de ska växa till sig. Gör bara inte misstaget att ställa plantorna direkt innanför fönsterrutan i den starka vårsolen för då kan de få brännskador på bladen. Om du tar sticklingar av plantorna när du beskär dem är det bra att skapa ett växthusklimat för de små liven. Antingen i ett litet miniväxthus med inbyggd belysning eller bara genom att trä en plastpåse över sticklingkrukan och klippa små lufthål i den.

Jag brukar använda lågenergilampor eller lysrör och rigga upp dem några decimeter ovanför pelargonerna. Med en timer inställd på tolv-fjorton timmars ljus per dygn, under dagtid, får de lagom mycket ljus och även lite nödvändig mörk nattvila.

Det finns olika skolor om själva tillvägagångssättet. Många tycker det är bäst att först plantera om pelargonerna och därefter beskära dem. Andra gör tvärtom, eller beskärning och omplantering samtidigt. Jag har genom åren prövat mig fram och tycker att pelargonerna mår bäst om man låter det gå någon vecka mellan omplantering och beskärning.

Sätt plantorna i ny blomjord, gärna uppblandad med pyttesmå lecakulor som gör jorden mer genomsläpplig. Efter någon vecka, när de har acklimatiserat sig efter omplanteringen, skär du ner de plantor som du vill ska bli buskiga och kompakta. Det gäller dock inte engelska pelargoner, om du nu har sådana. De blommar inte om du beskär dem på våren, vänta i stället till framåt hösten med eventuell beskärning.

Plantera om pelargonerna i en mindre kruka till att börja med och byt sedan till en större modell längre fram i vår när rötterna har vuxit till sig. Det är genom att plantera om pelargonerna i ständigt något större krukor som man får stora, praktfulla plantor. Toppa också växande pelargoner, både gamla växter och sticklingsplantor, ett par gånger under våren. Det vill säga: Nyp bort toppen så att plantan grenar sig.

Vattna med lätt hand regelbundet, men vänta med gödning tills de har börjat växa ordentligt. Pelargoner blommar nämligen bäst om de är litet svältfödda. Undvik alltid kväverik (mer än 5 procent) växtnäring som mest stimulerar bladtillväxten. Långtidsverkande gödning som Osmocote, Plantacote och Chrysan fungerar bra, men du kan också pröva tomatgödning som inte heller innehåller så mycket kväve.

Om du har stora och skrymmande plantor kanske du föredrar att först beskära dem, sedan vänta någon vecka och plantera om dem.

Vanliga så kallade zonalpelargoner kan beskäras hårt, ner till en decimeter, beroende på hur de ser ut efter vintervilan. Då blir de täta och frodiga till sommaren. Vildpelargoner och doftpelargoner brukar det räcka med att ansa lite lätt. Och mårbackapelargoner har ett naturligt gängligt växtsätt och behöver därför inte beskäras lika hårt.

Skär med en vass kniv strax ovanför ett bladfäste där nya skott sedan kommer att bryta fram. Bryt också bort eventuella blommor och blomknoppar genom att dra blomstängeln bakåt tills den lossnar. Annars blir resultatet bara en lång och gänglig, bladgles planta med några få blommor i toppen.

Var inte för ivrig med att ställa ut pelargonerna på sommaren. Som du säkert vet tål de inte nattfrost.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.