Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Vi vill gärna ha förslag på lättskötta växter för vår entré som vi vill få så välkomnande ut som möjligt under alla årstider. På vänster sida finns redan en magnolia ’Susan’, och vi skulle vilja ha ett mindre träd – kanske ett barrträd? Samt tips om vad vi kan plantera som undervegetation och marktäckare. Tidigare växte här en tät matta av vintergröna och en vildros som får massor av rotskott. Visst är vintergrönan tacksam men den tar över helt och hållet om man inte gör något. På höger sida har vi ett antal funkior och lökar (tidig iris, botaniska krokus samt tulpaner). Vi bor i Borensberg (växtzon 2).
/Bertil Andersson

Svar:
Tack för dessa detaljerade upplysningar. Det skulle ha varit till stor hjälp om ni också hade berättat om sol och skugga, liksom även husfärg. Generellt kan man i alla fall säga att ungefär hälften av växterna bör vara städsegröna vid en huvudentré, eller ha ett vackert grenverk. Jag bad trädgårdsmästare Folke Mattson föreslå några lämpliga växter som skulle passa hos er:

Japansk lönn: ’Goten-nomura’ eller ’Beni-kawa’ – vackert grenverk, vackra även på vintern.

Pelaridegran ’Fastigiata Robusta’ – blir smal, stolpliknande. Mörkgrön.

Glansbambu ’Great Wall’ – sirligare i växten än vanlig bergsbamu, med mörkare eleganta stjälkar/stammar.

Bredbladig kalmia ’Olympic Fire’, ’Ostbo Red’ – sur jord och soligt läge.

Rhododendron ’Ken Janeck’ eller ’Silbervelours’ – blekrosa- vitrosablommande sorter med extremt vackert bladverk, fungerar både i sol och skugga.

Azalea ’Whitethroat’ – vitblommande, växer vackrast av alla azaleor. När den är avlövad ser den ut som en bonsai.

Som marktäckare i skugga föreslår Folke hasselört eller röd sockblomma. I soligt läge kan ni välja liten flocknäva eller cirkelfetblad.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.