Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Vår thujahäck är 40 år gammal. Vi har inte skött den och nu vill vi ta ner den. Kan den växa upp igen?
/Georg

Svar:
Nej, en thujahäck kan inte växa upp igen när man har sågat ner den. Det är bara att plantera en ny. Ni måste förmodligen också anlita en grävskopa för att kunna gräva upp alla stubbar och rötter. Ny jord behövs också innan ni planterar den nya häcken. Men ska ni verkligen ha thuja igen? Varför inte välja idegran i stället? Sorten ’Hillii’ blir bara ca 2,5 meter hög, ’Adams’ kan bli fem meter. Idegran är vackert mörkgröna året om och båda dessa sorter kan även formklippas.

Men om ni ändå vill ha thuja föreslår jag sorten ’Smaragd’. Den har en fin grön färg och behöver inte sidoklippas, bara toppklippas när den väl har nått den höjd man vill ha på häcken.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.