Annons

Språkbloggen

Ylva Byrman

Ylva Byrman

I en kommentar till tisdagens blogginlägg skrev jag att jag i julklapp önskar mig gamla upplagor av Svenska skrivregler, sen Karin Frisendahl och flera andra uppmärksamma personer vänligt påpekat att äldre upplagor av detta normerande verk faktiskt påbjuder versal på lagnamn. Jag inser att jag nog är relativt ensam om att ha detta på min önskelista. Istället vill jag nominera följande kandidat till titeln Årets julklapp: Språkpoliströjan.

Denna och många andra roliga t-tröjor kan man köpa här. Vad sägs till exempel om tröjtrycken ”Implementering av språk vård är typ jätte viktigt” och ”Jga frå skrava hru ajg vil.. frö ala fattra nådä vda jga maner,”?

Fotnot: Språkbloggen vågar inte garantera att t-tröjeanvändningen på fotot är helt oironisk. Däremot garanteras att fotomodellen är en duktig språkkonsult – kanske den bästa julklapp man kan ge sin text.

Om bloggenYlva Byrman är språkkonsult och gillar att närstudera detaljer i svenskan och andra språk.

Här bloggar hon om språket: om rätt och fel, nytt och gammalt, normer och utmanare. Klassiska råd om språkriktighet varvas med språkspaning, kuriosa och personliga funderingar.

Frågor och synpunkter kan skickas till ylva.byrman@svd.se (läsarmejl kan komma att citeras i bloggen).

Om du har en språkfråga, kika först här.