Språkbloggen

Ylva Byrman

Ylva Byrman

Vad har egentligen hänt? Har jag slutat blogga? Varför svarar jag inte på mejl? Är jag inte riktigt i form?

Den glada nyheten är att jag mår utmärkt. Den dåliga nyheten är att det här är det sista blogginlägget jag skriver på obestämd tid. Jag har nämligen blivit heltidsdoktorand i nordiska språk. De närmaste fyra åren kommer jag alltså sitta inlåst i ett elfenbenstorn och förhoppningsvis åstadkomma ett litet bidrag till textforskningen.

Jag vill tacka så hemskt mycket för all glad och snäll läsarrespons jag fått av er. Jag vill också tacka för den sakliga och kritiska responsen, den bittra och upprörda, den cyniska och uppgivna, och sist men inte minst den välvilliga men lätt oroade responsen. Jag tror att alla dessa känslor är naturliga inslag i en livaktig diskussion om det språk som vi gemensamt äger, nyttjar och utvecklar. Det är som det ska vara, helt enkelt.

Inbilla er nu inte att ni slipper mig för gott. Jag kommer garanterat att skriva populärvetenskapligt om språk nån gång igen, även om det kanske dröjer några år. Till dess: Ta hand om er själva och era texter, särskriv inget som jag inte skulle särskriva och tänk på att förändring inte nödvändigtvis är detsamma som förfall.

Om bloggen



Ylva Byrman är språkkonsult och gillar att närstudera detaljer i svenskan och andra språk.

Här bloggar hon om språket: om rätt och fel, nytt och gammalt, normer och utmanare. Klassiska råd om språkriktighet varvas med språkspaning, kuriosa och personliga funderingar.

Frågor och synpunkter kan skickas till ylva.byrman@svd.se (läsarmejl kan komma att citeras i bloggen).

Om du har en språkfråga, kika först här.
Fler bloggar