Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Hur har bakverket ”finska pinnar” fått sitt namn? Är det en gammal finsk kaka? Hur långt tillbaka i historien kan den beläggas?

Nej, det är inte en gammal finsk kaka, lika lite som Budapestrulle är ett gammalt ungerskt bakverk (se en tidigare blogg i detta ämne). Mördegskakor av typen ”finska pinnar” är kända från flera delar av Sverige, bland annat från Skåne och Norrland, varför det torde vara omöjligt att räkna ut i vilken landsända kakan först introducerades. Förvisso finns det liknande bakverk i Finland – och i många andra länder – men de kallas bara ”finska pinnar” hos oss.

Överhuvudtaget bör man vara skeptisk mot de geografiska bestämningar som återfinns i namn på bakverk. Jag får ofta frågor på detta tema (kanske för att folk vet att jag en gång var medförfattare till en bok om historiska kakor) och lämnar nästan alltid samma svar: att vi inte känner till vem som började tillaga de små mästerverken, men att vi kan vara tämligen säkra på att de inte har något med de geografiska bestämningarna att göra. Detsamma gäller personnamnen. Kejsar Napoleon hade inget med Napoleonbakelsen att göra, och det är inte bevisat att mazarinen verkligen uppfanns i kardinal Mazarins kök.