Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Idag syftar termen barock på mängder av företeelser som har med 1600-talet att göra – musik, arkitektur, målning, vetenskap, politik, osv. Hur uppkom termen? Vad betyder den?

Termen existerade på 1700-talet men slog igenom först på 1800-talet. Det är omdiskuterat vad den ytterst går tillbaka på. Till de vanligaste förslagen hör att den syftar tillbaka på portugisiskans barroco, spanskans barrueco eller franskans baroque (”oregelbundet bildad pärla”). I så fall borde termen ha uppstått hos guldsmeder och andra smyckesfabrikanter och i ett senare skede spritt sig till andra branscher. En mindre vanlig, och sannolikt felaktig, förklaring är att termen är länkad till konstnären Federico Barroci (d. 1612). Under alla omständigheter var det en pejorativ term som också kunde användas som nedsättande i allmänhet, till exempel i uttrycket ”fullkomligt barockt”, det vill säga ”groteskt överdrivet”.

När termen användes på 1700-talet kunde den syfta på olika företeelser, bevisligen musik, men när 1800-talets europeiska lärde talade om barocken som en specifik stil syftade de bara på konst och arkitektur. Inte förrän i början av 1900-talet – då barockstilen började uppskattas och efterliknas – utsträcktes begreppets användningsområde till litteratur- och musikhistoria. Senare under 1900-talet vidgades det ytterligare, och termen började brukas om alla möjliga kulturföreteelser på 1600-talet och det tidiga 1700-talet.

Fler bloggar