Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Sade Marie Antoinette verkligen detta när folk klagade över att de var så fattiga att de inte hade råd med bröd? Frågan har dykt upp efter det bildspel över mytomspunna men felaktiga citat som jag presenterade på på SvD:s webb häromdagen.

Svaret är nej, även detta är en bluff. Det finns ingenting som ger vid handen att Marie Antoinette vid något enskilt tillfälle skall ha sagt något som ens avlägset påminner om det berömda citatet. Den förste som nämner meningen är Jean-Jacques Rousseau, som citerar den i sina memoarer Les Confessions (”Bekännelser”), en skrift som, milt uttryckt, inte är känd för att vara fullständigt sanningsenlig. Inte ens Rousseau anger att det var Marie Antoinette som yttrade meningen; faktum är att hans bok skrevs i mitten av 1760-talet, när den österrikiska prinsessan bara var ett barn och ännu inte hade flyttat till det franska hovet.

Enligt Rousseau fälldes yttrandet av ”en stor prinsessa” (fr. une grande princesse, ej namngiven) som, när hon fick höra att det rådde brödbrist bland folket, skall ha sagt Qu’ils mangent de la brioche (”Låt dem äta brioche”). En brioche är, väl att märka, inte en regelrätt bakelse utan ett luftigt vetebröd med smörsmak. Om det verkligen funnits ”en stor prinsessa” som fällt yttrandet, eller om Rousseau hittade på det själv, är okänt. Personligen håller jag på sistnämnda alternativ.