Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Frågan är beroende av hur vi definierar plastikkirurgi och liknande kirurgiska ingrepp. Detta har i historisk tid främst varit förknippat med läkares ansträngningar att återställa skador, inte göra folk vackrare än de redan varit. De metoder som därvid utvecklades har dock även kunnat brukas med samma syfte som nutida skönhetsoperationer.

De första kända plastikoperationerna ägde rum i Gamla rikets Egypten, under seklerna före 2500 f.Kr.; den äldsta uppgift vi har refererar till ett försök att återställa en bruten näsa. Tack vare sanskrittexten Sushruta Samhita, som tillskrivs läkaren Sushruta, tror vi oss veta att liknande operationer utfördes i Indien senast på 500-talet f.Kr. Antikens romare utförde också enklare former av plastikkirurgi.

Även om vi begränsar frågan till det många förknippar med skönhetsoperationer idag, det vill säga ingrepp som syftar till att göra patienten vackrare och attraktiv (bröstförstoring, etc.), finns det gott om exempel som är äldre än 1800-talet, då dagens tekniker utvecklades. Ett illustrativt, men inte särskilt känt, exempel på manliga skönhetsoperationer stammar från florentinaren Nicolò de’ Conti, som på 1440-talet gjorde omfattande affärsresor i Asien, vilka han senare berättade om för den påvlige sekreteraren Poggio Bracciolini. Berättelsen återfinns i fjärde boken av Poggio Bracciolinis De Varietate Fortunae libri quatuor (”Fyra böcker om ödets växlingar”), som trycktes i Paris 1723. Enligt vad Conti förklarade hade han i staden Ava i Burma erbjudits att köpa ”sonalier” (lat. sonalia, ordagrant ”klockor”) till försäljning. Dessa hasselnötsliknande kulor av guld, silver eller koppar opererade burmanerna in i mannens penis genom att huden skars upp och sedan lämnades att läka med upp till tolv kulor instoppade. Det tog några dagar innan såret läkt, men sedan blev mannen hett eftertraktad av Avas kvinnor, eftersom operationen var till för att öka kvinnans njutning under samlaget. Genom att sonalierna skapade mellanrum i mannens uppsvällda lem tillfördes kvinnan ”högsta vällust”. Conti berättade att man på Avas gator hörde sonalierna klinga mot varandra när männen spatserade fram. Han lägger till att många kvinnor under hans vistelse i staden retade honom för att han hade en liten penis och uppmanade honom att operera in några sonalier, men han ”ville inte att hans smärta [under operationen] skulle lända andra till vällust”.