Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Chipsen tillhör 1800-talets mest mytomspunna kulinariska uppfinningar. Det finns gott om skrönor om vem som uppfann dem och började sälja dem, och det är snudd på omöjligt att avgöra huruvida någon av dessa historier rymmer kärnor av sanning.

Den mest spridda historien handlar om George Crum, en amerikansk kock av afro-indiansk härstamning i Saratoga Springs i delstaten New York. Den 24 augusti 1853 försökte Crum tillfredsställa en missnöjd kund. Han skar tunna potatisskivor, stekte dem och saltade resultatet, med följd att kunden gick från missnöjd till mycket nöjd. Crum tjänade så mycket på sin innovation att han kunde skaffa sig en egen restaurang.

Historien kan mycket väl vara sann, men det står klart att andra kockar kom på liknande idéer under samma sekel. Enbart i USA nämns motsvarigheter i ett par kokböcker, och andra varianter utvecklades i Storbritannien. Väl att märka åt man på 1800-talet chips vid matbordet, med kniv och gaffel, inte olikt det sätt på vilket man inmundigade pommes frites. Först på 1890-talet började man saluföra chips i livsmedelsaffärer, och den verkliga boomen i chipstillverkning och -försäljning inleddes efter uppfinningen av fritösen i slutet av 1920-talet. Under påföljande decennium förändrades dessutom förpackningarna, så att chips kunde distribueras över stora avstånd i USA. För Europas del dröjde expansionen för chips i butikerna till 1950-talet.